Szeptember 21-től 30-ig tart a budapesti Művész moziban a Szemrevaló/Sehenswert Filmfesztivál.A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmtermésének legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

A 18 filmet bemutató Szemrevalót első nap a Fritz Lang című alkotás nyitja: a thrillerben a legendás rendező alkalmas anyagot keres az első hangosfilmjéhez. A zajos Berlinből Düsseldorfba utazik, ahol közvetlen közelről kísérheti figyelemmel a neves bűnügyi tanácsos, Gennat nyomozását, aki egy brutális sorozatgyilkos után folytat hajtóvadászatot. Langot az idegen környezetben utoléri saját múltja és feltárulnak előtte a minden emberben ott rejlő mélységek. A vetítés után a film rendezője, Gordian Maugg lesz a közönségtalálkozó meghívottja.

Szeptember 22-én, pénteken az osztrák színészlegendával, Josef Haderrel találkozhat a közönség, aki idén fanyar, szatirikus arcát is megmutatja. A 20 órától látható Mérgezett egér első filmje, melynek egyben rendezője, forgatókönyvírója és főszereplője is.

A Napfogyatkozás című film gyöngéd történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorságról, sorsunk felvállalásáról. Szeptember 23-án, szombaton a 20.15-kor kezdődő vetítés után a rendező Stefan Haupt találkozik a közönséggel. Szeptember 29-én, pénteken 19 órakor vetítik az Ideges idegeneket, melyben két bécsi munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshow-ban, és ebből nem kevés kalamajka adódik. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Arman T. Riahival.

Emellett a fesztivál dokumentumfilm kínálata is igen erős. Megismerhetjük A nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger világát, a képzőművészet egyik fenegyereke, Beuys és a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként is ismert író, Peter Handke életét, egy nagyjátékfilm pedig Katharina Luther portréját rajzolja meg. A filmfesztivál egy kisebb válogatást visz Szegedre, Debrecenbe és Pécsre is.

Sz.A.