Huszonhatodszor nyitja meg kapuit Európa legszebb szakmai seregszemléje, a Budapest Borfesztivál.

A legpatinásabb hazai boros nagyrendezvény ezúttal is a budai Vár festői teraszain várja az érdeklődőket 2017. szeptember 7. és 10. között. A látogatók közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát ízlelhetik meg, a rendezvény különleges vendégországa ezúttal Chile lesz. A koncentrált, zamatgazdag borairól ismert dél-amerikai ország a Borfesztivált megelőző kétnapos Boregyetem második napján, szeptember 5-én mutatkozik be, egy nappal előtte a szakmai alapú borkóstolás rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket.

A Borfesztivál idén is számos különleges programmal várja az érdeklődőket. A Pár Borpár névre keresztelt szakmai kóstolókon egyet fizet, kettőt kap alapon előre meghirdetett tételpárokat mutatnak be a részt vevő borászok, a Magyarország legszebb borait felvonultató szakmai program során pedig a VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet szerzett magyar borok mutatkoznak be, feltárva a hazai sokszínűséget, az itthoni fajták és borstílusok sajátosságait.

A chilei borok nem csak a Boregyetemen, hanem a Borfesztiválon is megkóstolhatók lesznek, mellettük a chilei gasztronómia és kultúra is megmutatja magát, a rendezvény nyitónapján fellép többek között a Puelche néptáncegyüttes.

A kultúra egyébként is fontos szerepet kap a Borfesztiválon. Egy nagyszínpadon és három pódiumszínpadon élvezhetik a látogatók az új és már visszajáró fellépők előadásait. Minden nap más-más stílus áll majd a középpontban. Szeptember 7-én, csütörtökön a könnyűzenéé lesz a főszerep, másnap a világzene jeles képviselői muzsikálnak majd, szombaton a jazz kerül fókuszba, a vasárnap pedig a népzenéé és a néptáncé. E napon 12.30-tól kerül sor a hagyományos szüreti felvonulásra is.

A Borfesztiválon természetesen a minőségi gasztronómia is helyet kap, a hagyományos fesztiválkonyhától a manapság divatos street foodon át a gourmet különlegességekig széles paletta és nagy választék várja a látogatókat.

A szintén hagyományos jótékonysági borárverés sem maradhat el, idén immár tizenkilencedik alkalommal lehet licitálni a vincellérek és az ágazat más szereplői által felajánlott tételekre. Az árverés bevételéből a huszonnyolc éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat négy településen kísérleti programot indít, ennek keretében kétszáz gyermeket fogadnak oltalmukba fogantatásuk pillanatától, igyekezve enyhíteni családjaik nehéz körülményeit.

A Földművelésügyi Minisztérium 2017-et a furmint évének nyilvánította, ezért az idei Borfesztiválon az e fajtából készült borok és az adott borvidékek sajátosságai is hangsúlyt kapnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával megvalósuló program során pedig mindenki kipróbálhatja magát a valódi és a hamis rozék felismerésében, emellett megismerheti a borászati termékek kötelező jelölési elemeit. Újdonság továbbá, hogy hazánkban először a Borfesztiválon mutatkozik be az európai Wine in moderation – Bort mértékkel kezdeményezés, melynek keretében a helyszínen érvényes e-mail címmel regisztráló látogatók játszva sajátíthatják el az egészséges borfogyasztás néhány alapszabályát.

Jegyvásárlás, nyitva tartás, bővebb információ: www.aborfesztival.hu

Á.B.