Hétfő este a Budapest Music Center adott helyet a Libri irodalmi díjkiosztónak. Az elismerést tavaly alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. azzal a céllal, hogy díjazza az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit, illetve felhívja az olvasók figyelmét a hazai szépirodalom mindenkori teljesítményére. Az előzetesen tíz műre szűkített listából választhatott a zsűri (Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba) és internetes szavazással a közönség. Ennek eredményeként született meg a tegnap nyilvánosságra hozott döntés: a szakmai grémium Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetét, a közönség Kepes András szubjektív útinaplóját, a Világképet jutalmazta. A szerzők 1-1 millió forintot kapnak, valamint 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amit bármely könyvük promóciójára felhasználhatnak.

Károlyi Csaba irodalomkritikus indoklása szerint Jászberényi Sándor alkotása merész könyv, aminek a mai magyar irodalomban nincsen párja, beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi, hozzájárul ahhoz, hogy a novella műfaját ma is komolyan vegyük. Az ismert újságíró-haditudósító (első szépirodalmi műve, Az ördög egy fekete kutya és más történetek szintén nagy sikert aratott) az isten által elhagyatott világról tudósítja benne az olvasót, az „álmatlanok és őrültek” földjéről. A színhely többnyire Egyiptom és a Közel-Kelet, a történetek összekötő eleme a háború, az erőszak és a nyomor, amivel párhuzamosan az elbeszélések főhőse, Maros Dániel fotós és haditudósító önsorsrontó ámokfutását is nyomon követhetjük. A realista, sallangmentes, szikár próza (leggyakrabban Hemingwayhez és Graham Greene-hez hasonlítják) legfőbb erényei az ítélkezés hiánya, a magyar realista hagyományokhoz való magas szintű csatlakozás és egy már-már elfeledettnek látszó, westernkeménységű férfitípus megjelenítése.

Kepes András Világkép című műve 2016 legkeresettebb hazai könyve volt, októberi megjelenése óta országszerte tömegek fogadták a szerzőt a bemutatókon, dedikáláson. E rendhagyó gondolatfolyam egyszerűen, érthetően és előítéletek nélkül szól olyan témákról, mint Kelet és Nyugat különbözősége, házasság, család, boldogság, kulináris élvezetek, nagyvárosi élet, különböző kultúrák szokásai Japántól az Amazonas vidékéig. A Világkép egyszerre tud könnyen érthető, de tudományos igényességgel megfogalmazott iránytűként szolgálni többek között menekültkérdésben, szerelemben, gasztronómiában.

Farkas Anita