Fotó: csokonaiszinhaz.hu

Molnár Ferenc vígjátéka a debreceni Csokonai Színházban.A Játék a kastélyban elsősorban egy szerelmi történet, melynek gyújtópontjában a látszat és a valóság, az igazi és a hamis felismerése, a kettő közti dilemma áll, és mindez viharos erővel csap össze Molnár Ferenc vígjátékában. De a néző nemcsak egy szórakoztató sikerdarabot kap majd, a fricskák, fordulatok, félreértések, szerepjátékok közepette az előadás azt is látni engedi, miként csapja be közönségét egy sikerdarabíró.

– Azért izgalmas ez a darab, mert rengeteg rétege van: vannak látszatok, amik első ránézésre idillikusak, mindenkinek van egy szubjektív látószöge, s ha ebből nézi a körülötte zajló eseményeket, akkor azok valóban eszményiek – mondja Naszlady Éva, a december 22-én debütált darab rendezője. – Ahogy azonban elindul a cselekmény, úgy látunk mögé ezeknek az eszményeknek mi, nézők is, és a szereplőknek szintén sikerül az egymásra vetített eszményképeik mögé tekinteniük, és kiábrándulásokat élnek meg. Ezek a kiábrándulások mindig fájdalmasak, de utána valami értékesebb keletkezik, persze csak akkor, ha a szereplők hajlandóak letenni a rögeszméiket. Ezt a tapasztalást ebből a darabból remekül ki lehet bányászni. A váratlan és ki nem számítható esemény kapcsán ugyanakkor mindenki rájön, hogy boldogságaik kicsi boldogságok ahhoz az alapboldogsághoz képest, hogy az életben először rendben kell lenni lelkileg. Ma azzal küzdünk, hogy vannak értékek a világban, amikhez vonzódunk zsigerileg, mindenki szeretetre, nyugalomra, boldogságra, kiegyensúlyozottságra és elégedettségre vágyik, de ezeket nem ott keressük, ahol vannak, ahol meg lehet őket találni, hanem a kordivat diktálta helyeken. Erről próbálok beszélni a Molnár-darab kapcsán.

A szereplőket mint marionettfigurákat mozgató Turai alakítója Garay Nagy Tamás, míg Annie bőrébe Sárközi-Nagy Ilona bújik, aki a Jadviga párnája és az Orlando főszerepei után most először mutatkozik meg vígjátéki szerepben Debrecenben.

– Nagyon szeretem Molnár Ferenc ízes, frappáns, a vígjátéki helyzeteket elképesztő tehetséggel működtető világát. Kivételezett helyzetben voltam ebben a próbafolyamatban, mert egyedüli nőként a fiúknak nem volt és most sincs más lehetőségük: engem kell szeretniük, kénytelenek rám nézni, ha nőt akarnak keresni a színpadon. Garay Nagy Tamás, Bakota Árpád és Kis Gergely Máté ugyanakkor önmagukban is igazán szórakoztató kis csapatot alkotnak, én csupán, legalábbis a szerepem szerint, kissé felkorbácsolom a habokat – szól a színésznő ajánlása a legközelebb január 3-án, 4-én és 5-én látható előadáshoz.

farkas