A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlőfajtája, amely a maga 8000 hektáros termőterületével Magyarország borszőlő-ültetvényeinek közel 13 százalékát teszi ki.
 



És bár a Kárpát-medencében a trianoni határokon túl is találni belőle – az osztrák bormarketingnek éppenséggel alapja az arrafelé blaufränkisch néven ismert fajta -, a legújabb ampelográfiai, azaz szőlőtani vizsgálatok szerint egyik szőlője a filoxéra előtt hajnos néven közismert hunszőlő – és ez bizony kötelez.

Hogy mire?
A kékfrankos gondos művelésére és belőle izgalmas, szép, arányos bor készítésére. Egyszerűbben fogalmazva, a Magyar Vörösbor megalkotására.

Örömmel jelenthetjük, hogy e folyamat igen előrehaladott, jó ideje van már mire büszkének lenniük a magyar borászoknak kékfrankos-fronton is.

Ezért örömteli, hogy a tematikus boros rendezvények szervezésére szakosodott Winelovers Csoport idén is megrendezi a fajtára fókuszáló országos Kékfrankos Április programsorozatot, illetve a Kékfrankos Április Nagykóstolót, amelyre ezúttal április 21-én, szombaton 14 órától kerül sor a főváros egyik patinás szállodájában, a Danubius Hotel Gellértben (1114 Budapest, Szent Gellért tér 2.

A jeles seregszemlén 15 borvidék félszáznál több pincészete mutatja be több mint 100 kékfrankosát és kékfrankos-alapú tételét (bikavéreket, másféle házasításokat, rozékat). A palettán friss és régebbi évjáratú borok egyaránt szerepelnek.

A klasszikus sétáló kóstolóval párhuzamosan a kékfrankossal kapcsolatos ismeretek elmélyítésére is lehetőség nyílik, a Borkollégium három ingyenes, úgynevezett pop-up kiselőadással várja az érdeklődőket a rendezvényen. A könnyed hangvételű ismeretterjesztések során terítékre kerül a 35 éves egri Tóth Ferenc Pincészet három bora, a KisBécs két dűlőszelektált kékfrankosa Ausztriából, valamint egy szekszárdi és egy egri bikavér a két borvidéken készített hungarikumok közül.

Nem érdektelen, hogy 2018 kifejezetten a Kékfrankos Éve hazánkban. A termelők és a hozzáértők egybehangzó véleménye szerint nagy lehetőséget jelent a magyar borászat számára, hiszen az érdeklődő közvélemény egyre kíváncsibb a nemzetközileg kevésbé ismert helyi fajtákra, a kékfrankos pedig nem csak sajátos, mással össze nem téveszthető sajátosságokkal hízeleg a borkedvelőknek, hanem a legkomolyabb csúcskategóriában is meg tudja őrizni lendületességét, bizonyos fokú könnyedségét – miközben rozénak is kiváló.

A Winelovers-nagykóstolókat immár hagyományosan megelőző borteszten ezúttal kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket kóstolt a nemzetközi borakadémikusokból álló zsűri. Az összesen 60 mintából a fajtaborok között az Etyeki Kúria 2015-ös tétele lett a győztes, a második helyen végzett a villányi Günzer Zoltán 2012-es Kékfrankos Prémium tétele, harmadikként ugyancsak Villányból a Csányi Pincészet 2015-ös évjáratú Teleki Selection Villányi Kékfrankosa futott be, rajtuk kívül Eger, Szekszárd, a soproni borvidékhez tartozó Vaskeresztes, Dél-Balaton és persze Sopron környéke került be a legjobb tíz közé. A házasítások között a Tüske Pince 2016-os szekszárdi bikavére végzett az élen, majd az Ostorosbor Pincészet 2015-ös Soltész Egri Bikavére, végül a szekszárdi Takler Borbirtok 2015-ös bikavére következett. A két listából kitűnik, hogy a kékfrankos a déli, mediterrán behatásoktól sem mentes borvidékeinken és a hűvösebb, északabbra eső termőtájainkon egyaránt kiemelkedő teljesítményre képes – ez is mellette szól. Érdemes tehát közelebbi ismeretséget kötni vele, tisztelni és szeretni a kékfrankost.

A Kékfrankos Április Nagykóstolóról és a kapcsolódó rendezvényekről minden információ elérhető a kekfrankosaprilis.hu oldalon.

Ágoston Balázs