Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Két héttel meghosszabbították a jelentkezési határidőt a Versünnep Fesztiválra, így egészen február 15-én éjfélig várják a nevezéseket vers- és prózamondás, énekelt vers és versmegzenésítés, valamint képző- vagy filmművészeti alkotás kategóriában – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A Versünnepen idén Arany János születésének 200. és halálának 135. évfordulójára, Ady Endre születésének 140. évfordulójára, valamint Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulójára emlékeznek.

A fesztiválra nevezhetnek színművészek, előadóművészek, hivatásos zeneszerzők, zenekarok, képző- és filmművészek, továbbá művészeti egyetemek, szakirányú közép- és felsőoktatási, valamint képző intézmények hallgatói.

A vers- és prózamondás kategóriában három – köztük egy Arany János-, egy Ady Endre- vagy Kassák Lajos-, valamint egy kortárs magyar – művel lehet nevezni. A második kategóriában két művel, Arany János, Ady Endre, Kassák Lajos vagy kortárs magyar költő, író alkotásának komoly vagy könnyűzenei stílusban megzenésített változatával, feldolgozásával kell pályázni. A harmadik kategóriában kötelezően egy művet, Arany János, Ady Endre, Kassák Lajos vagy egy kortárs költő által ihletett képzőművészeti-, vagy filmművészeti alkotást várnak a szervezők digitális formában. Egy pályázó több kategóriában is nevezhet.

Az elődöntők márciusig zajlanak le különböző magyarországi és határon túli helyszíneken, a döntőt április 9-én tartják a Nemzeti Színházban.

Minden kategóriában több, nagy értékű pénzjutalmat oszt ki a zsűri, illetve fellépési lehetőséget, képzőművészeti alkotást és ajándéktárgyat is kapnak a nyertesek. A kategóriák győzteseinek június 3-án seregszemlét is rendeznek a Pesti Vigadó Sinkovits Kamaraszínpadán.

MTI