Magabiztosan őrzi vezető helyét a legkedveltebb hazai borvidékek sorában Villány – ezt mutatja minden vonatkozó felmérés. De ha az a kérdés, hogy a nemzetközi közvélemény előtt melyik a legismertebb magyar bortermő táj, akkor egyértelműen Tokaj-Hegyalja a válasz.

És már nem csak a hozzáértő ítészek által vitathatatlanul a világ legjobb természetes édes borának nevezett az aszú jogán, hanem a termőhelyi sajátosságokat páratlan gazdagsággal megmutatni képes száraz tételek is elindultak hódító útjukra.

Ám a jó bornak is kell a cégér, Tokaj sem ülhet a babérjain, sem a szőlőfürtjein. A borvidéknek folyamatosan meg kell mutatnia magát. A Winelovers rendezvényszervező csoport tematikus eseményeinek sorában ezért márciusban Tokaj kerül fókuszba. Ekkor országszerte kiemelkedő borvidékünkre figyelnek a kezdeményezéshez csatlakozó vendéglők, kereskedések, borbárok, kézműves termelők és más szakmai szereplők, a hónap kiemelkedő eseménye pedig a Tokaji Március Nagykóstoló, melynek keretében 2017. március 25-én 14 órától 22 óráig közel 70 tokaji pincészet kínálja több mint 160 tételét az érdeklődőknek a fővárosi Corinthia Hotelben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) A nagyszabású seregszemlén idén is lesznek mesterkurzusok, ezeken a résztvevők megismerkedhetnek a tarcali Gizella Pincével, a mádi Holdvölgy Pince hat különböző évjáratú hatputtonyos aszújával, a 20 éve munkálkodó Demeter Zoltán pezsgőjével, dűlőválogatott tételeivel és más borkiválóságaival. A Borkollégium díjtalan gyorsképzéssel mélyíti el az érdeklődők ismereteit Tokaji fő szőlőfajtáiról és borstílusairól, s lesz aszú-különterem is 30 pincészet mintegy 40 öt- és hatputtonyos nedűjével.

A nemzetközi mezőny három nagyágyújával is megmérkőzik a Szepsy 100 névre keresztelt különleges tétel, a tavaly 65 éves Szepsy Istvánnak és fiának, a 35 éves ifjabb Szepsy Istvánnak a mádi Úrágya-dűlőből szüretelt és közösen készített, mindössze 100 Magnum-palackban érlelt, 100 ezer forintért elérhető furmintja. A rendezvényen mindemellett külön standnál lehet megízlelni a Szepsy Pince 2015-ös dűlőválogatott furmintjait, birtokfurmintját és egy furmintalapú házasítását.

Az eseményről bővebben itt található információ: www.tokajimarcius.hu

Á.B.