A demokrata.hu új sorozatában magyar feltalálóink nagy találmányait vesszük sorra. 

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Szódavíz – Jedlik Ányos

1893-ban született Budapesten. Tanulmányait a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium diákjaként végezt, majd a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán folytatta, ahol 1917-ben orvosi oklevelet szerzett. Kutatásai során fedezte fel a C-vitamin izolálását. Ismertté vált, hogy az emberi sejteknek szüksége van erre az anyagra, de csak növények és állatok tudják előállítani. Felismerte, hogy a szegedi fűszerpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusféle gyümölcsök, így nagy mennyiség előállítását sikerült véghez vinnie. A korábbi grammnyi mennyiség helyett egyszeriben kilónyi állt a rendelkezésére. 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott. A világháború kezdetén az érmet a Magyar Nemzeti Múzeum vásárolta meg, és az érte kapott pénzt Szent-Györgyi a Téli háború finnországi szenvedőinek ajánlotta fel.

A szöveg a „Magyar feltalálók és találmányok” című könyvből származik. Kiadta: Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége, 2016.