Bár a színház műfaja egyre népszerűbb Magyarországon, az óriási kínálatban nem árt valami pluszt is nyújtani. A 2011 óta létező, ám állandó játszóhellyel – a Margit híd budai hídfőjénél – csak 2016 óta rendelkező Spirit Színháznak különösen, hiszen muszáj minél jobban tudatosítani a közönségben a piaci jelenlétüket.

Talán ennek is köszönhető, hogy nyáron sem állnak le, a Spirit Nyári Játékok keretében több előadásra, illetve premierre is sor kerül. Ezek egyike volt a július 3-án bemutatott Tóték, amely a tragikomédia címke ellenére sem nevezhető habkönnyű nyári szórakozásnak. Az emeleti szűk játszótér (ez némileg befolyásolja a teátrum darabválasztásait is) ezúttal nem volt zavaró, annál is inkább, mert a sorsfordító események úgyis Tóték portáján történnek, a külső jelenetek hitelességét pedig az ötletes színészi játék könnyedén megoldotta. Talán még előnyére is vált az előadásnak a kisebb hely és a jelzésértékű díszletek, hiszen így valóban kizárólag a szereplőkre helyeződött a hangsúly.

Közülük egyértelműen kiemelkedett a Tótot játszó Jantyik Csaba, aki sok színnel és humorral hozta a szerethető átlagembert, Orosz Ákos idegileg megrokkant őrnagya bár meg-megcsillant, még keresi a helyét, ahogy a többiekkel kapcsolatban (Nagyváradi Erzsébet, Gyöngy Zsuzsa, Mészáros Tamás, Széll Attila) is ez utóbbi volt érezhető. Mindenesetre, aki „a kisemberi kiszolgáltatottságot” a középpontba állító, hagyományos kivitelezésű, nagyrészt az eredeti szöveggel megszólaló, nem direktben a máról beszélő, mégis örök érvényű feldolgozásban nézné meg az Örkény-klasszikust, annak bátran ajánlható a Spirit új darabja.

Örkény István: Tóték – tragikomédia két részben, Spirit Színház, rend.: Szitás Barbara, köv. előadás: okt. 25.