Fotó: MTI/Jászai Csaba

Örömteli hír látott napvilágot: az Európai Unió pénzforrásaiból felújítják a vajdahunyadi várat.

A dél-erdélyi kirándulások egyik kihagyhatatlan állomása Vajdahunyad vára. Fényképeken is lenyűgöző látványt nyújt a monumentális épület, amely stílusa miatt más erődítménnyel összetéveszthetetlen. Akik először indulnak útnak, hogy személyesen megcsodálják a lélegzetelállítóan gyönyörű műremeket, nem fognak csalódni, élőben is ugyanaz a panoráma fogadja majd őket, mint amit előzetesen elképzeltek vagy az útikönyvekben láttak. Már ami persze a kastély külsejét illeti… A palota környezete és belseje ugyanis rendkívül lehangoló látványt nyújt. A román állam a rendszerváltás előtt gyártelepet épített a közvetlen közelbe, így aki olyan fotót szeretne készíteni a kastélyról, amin nem látszanak az azt körülvevő, kihaltnak tűnő, rozsdaette épületek és a felsővezetékek pókhálószerű rengetege, annak órákba telhet, mire megfelelő helyet talál. A várbelső szintén hagy kívánni valót maga után: amellett, hogy állapotát illetően is meglehetősen lepusztult, szinte teljesen üres. A vendégkönyv beírásai alapján még a magyar turisták is megdöbbenéssel konstatálják, hogy a románok mindeddig arra sem vették a fáradságot, hogy legalább azt a látszatot keltsék, ez az építmény mindig is az övék volt.

Ma örömteli hír látott napvilágot: az Európai Unió pénzforrásaiból felújítják a várat. A romániai Regionális Fejlesztés, Helyi Közigazgatás és Európai Pénzforrások Minisztériuma honlapján közölt hír szerint Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes szerdán írta alá a kastélyfelújítás finanszírozásáról szóló szerződést. Ennek megfelelően az elkövetkező öt évben 21,88 millió lejt (1,53 milliárd forint) költenek Hunyadi János egykori rezidenciájának a felújítására. Az összeg 98 százalékát az EU pénzforrásaiból biztosítják.

„Vajdahunyad vára Románia egyik legfontosabb gótikus stílusú műemléke, a világ egyik legszebb kastélyának tartják, és azt szeretnénk, hogy a felújítás után az európai normáknak megfelelően hasznosítsuk” – idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettest. Sevil Shhaideh egyben reményét fejezte ki, hogy a Románia által lehívott EU-s források év végéig elérik az 5,2 milliárd eurót. Az EU 2014-2020-as költségvetési ciklusában Románia 23 milliárd euró uniós forrást használhat fel.

A felújítási terv készítői azt remélik, hogy a várkastély éves látogatottsága a tavalyi 267 ezerről 348 ezerre emelkedik.

Hogy a fejújítás pontosan mire terjed ki, azt egyelőre nem tudtuk meg, ám valószínűleg abban minden hazáját szerető magyar ember egyetért, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy értékes nemzeti kincsünk megmenekül a pusztulástól.  

(szd, MTI)

Vajdahunyad vára a 13. században épült gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király katonai érdemeiért adományozta Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését. A várkastély belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.