Az erdélyi Farnas református temploma mellett álló, valószínűleg 18. századi szoknyás fa harangláb felújítását Magyarország Kormánya a Rómer Flóris Terv támogatási keretéből 6,5 millió forinttal finanszírozta, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az erdélyi településen a felújított harangláb ünnepélyes átadása alkalmából.

A Rómer Flóris Terv egy olyan eszköz, amely küldetés is egyben: megmenteni és megtartani mindazt, ami összeköti magyarságunkat, üzen a múltból a jövőnek és értéket teremtve összefogásra hívja a Kárpát-medencében élő egyházakat,

önkormányzatokat, civil szervezeteket és mindazokat, akik felelősséget éreznek és felelősséget vállalnak történelmi örökségünk megmentése érdekében. Segítő kezet kíván nyújtani ott, ahol a lelkesedés és a tenni akarás mellett konkrét anyagi hozzájárulás is szükséges – áll a Miniszterelnökség közleményében.

A Rómer Flóris Terv keretén belül, a veszélyeztetett állapotú határon túli magyar vonatkozású műemlékek megmentésére a tavalyi évben kiírt és 45 millió forint összértékű nyílt felhívásra összesen 25 érvényes kérelem érkezett, 101,6 millió forint, értékben. A keret tizenhat épület között került szétosztásra a bíráló bizottság javaslata alapján. A kezdeményezések két kivétellel egyházi használatban levő épületekre irányulnak. Elsősorban erdélyi épületeken, továbbá három szlovákiai, valamint egy kárpátaljai műemléken végezhetnek állagmegóvási munkákat a támogatás segítségével.

A program arról a Rómer Flóris bencés szerzetes, későbbi nagyváradi nagyprépost-kanonokról kapta a nevét, akit a magyar régészet atyjaként tartanak számon. Számos régészeti témájú, önálló munkája jelent meg könyv alakban. Saját rajzaival ellátott több kötetes naplója pedig a magyar régészet, művészettörténet és műemlékvédelem értékes forrása – írta a Miniszterelnökség.

OS