Önök arra terelnek bennünket, ahol a szép, az igaz és a jó létezik gyakran méltatlanul élt világunkban. Teljesítményük erősíti összetartozásunkat, magyar mibenlétünket, részévé válik mindannak, amit érdemes megismerni, megérteni, megtartani, továbbadni, ha úgy adódik, védelmezni – mondta Balog Zoltán kedden a Pesti Vigadóban, az állami művészeti és miniszteri szakmai díjak átadásán.
 


Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Balog Zoltán összesen 84 alkotót díjazott, tizenkilenc kategóriában.
    
„1848 márciusához hasonlóan most ismét nekünk kell meghozni a döntést jövőnkről, a szabadságunkról. Nekünk kell döntenünk arról, hogy megmaradjon a szabadságunk, hogy ne más döntsön, és arról, milyen legyen ez a szabadság. El kell döntenünk, vállaljuk-e a munkát, a küzdelmet ennek a közösségnek a megmaradásáért és gyarapodásáért. El kell dönteni, fontos-e számunkra ez a közösség, vagy engedjünk azoknak, akik azt mondják, nem kellenek már közösségek, család, nemzet, haza sem” – hangsúlyozta beszédében Balog Zoltán.
    
Megemlítette, hogy a Pesti Vigadó, a díjak átadásának helyszíne 1848-49-nek köszönheti pusztulását és az újra létrejöttét is. Hozzátette: ezen a helyen állt a pesti Redoute, amely otthont adott az Országgyűlésnek, itt kezdték meg a képviselők a munkát. „Itt mondta Kossuth Lajos, hogy önök felálltak, ‘én pedig leborulok a nemzet nagysága előtt’. Ezekét a szavakért rombolták le az osztrák csapatok 1849-ben az épületet, hogy aztán, még a kiegyezés előtt a Pesti Vigadó újjáépítése nemzeti üggyé váljon”.
    
Balog Zoltán kiemelte: 1848 elismerése és tapasztalata az volt, hogy a nemzet közösség. Mint mondta, március 15-én újjászületett a magyar nemzet, a sorsközösségből és kulturális közösségből politikai közösség lett, önmaguk sorsát alakító, azért kiálló szabad embereké. Úgy vélte, 1848-49 egyszerre örökség, amelyet tovább kell adnunk, munka, amelyet el kell végeznünk és lehetőség, amellyel élhetünk.
    
„Mi most önöknek, a díjazottaknak köszönjük azt, amivel elgondolkodtatják, felemelik, megnevettetik az embereket, és hozzásegítenek minket ahhoz, hogy szebb, teljesebb életet élhessünk” – mondta a miniszter. 
    
A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában nyolc alkotónak nyújtott át kiváló művész címet, tizenhárman érdemes művész elismerést, hárman pedig Babérkoszorú díjban részesültek. Balog Zoltán emellett nyolc-nyolc művésznek Jászai Mari- és József Attila-díjat, hétnek Munkácsy Mihály-díjat adományozott, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla- és Martin György-díjban négyen, Bánffy Miklós- és Harangozó Gyula-díjban hárman, Balogh Rudolf- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten részesültek.
    
Németh Lajos-díjat, Hortobágyi Károly-díjat és Szabolcsi Bence-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda, a Táncsics Mihály-díjat idén hárman kapták meg, akárcsak a Máté Péter-díjat, amelyet első alkalommal ítéltek oda.
    
Egy alkotó távollétében tanítványa, egy másik művész esetében családtagja vette át a díjat, ketten egy későbbi időpontban teszik ezt meg.
    
Az ünnepi műsorban fellépett a Gubás Gabi és az Éjszakai Nesz zenekar. Az ünnepségen jelen volt mások mellett Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

(MTI)