Szeptember 1-jén, szombaton rendezik meg a 10. Pozsonyi Pikniket Budapesten: az egész napos XIII. kerületi kulturális fesztiválon színházi, zenei és irodalmi programokkal várják a látogatókat.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az idén tizedik alkalommal megvalósuló rendezvény mára az ország egyik legnagyobb kulturális seregszemléjévé vált. Újlipótváros civil kulturális fesztiválja szombaton 10 és 21 óra között a XIII. kerületi Újpesti rakparton, a Jászai Mari tér és a Szent István park között kínál programokat sokféle műfajban – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a rendezvényen hagyomány a tematikus utcák sora, bár a színházak utcája az idén inkább színházak parkja lesz, olyan sok társulattal és művésszel találkozhatnak az érdeklődők a Szent István park keleti oldalán.

Az idén is kortárs festőművészek várják az érdeklődőket a Piknik Galéria, illetve Weiler Péter festő, író szervezésében, munkáikra a helyszínen licitálni lehet, a bevétel jótékony célokat szolgál.

A további tematikus utcák között van a könyvesek utcája az Újpesti rakparton, ahol írókkal találkozhatnak az érdeklődők, a Gasztro utca és a média sor. A Gyerek-piknik programjairól idén is a Hatszín Teátrum gondoskodik Radnóti Miklós utcai helyszínén.

A felnőttek számára programokat kínáló két színpad fellépői között vannak a Vígszínház művészei, Kern András és ifj. Vidnyánszky Attila, a Liszt Ferenc Kamrazenekar, a Szent Efrém Férfikar, valamint a Nemzeti Táncszínház. Színpadra lép Jávori Ferenc, Dunai Tamás és Darvas Ferenc is. Saját művét olvassa fel Erdős Virág, Lackfi János, Lukács Sándor és Nyáry Krisztián, aki a Pozsonyi Piknik egyik alapítójáról és névadójáról, Bächer Iván íróról is megemlékezik.

Fellép a Fischer Annie Zeneiskola két együttese, valamint a Dumaszínház, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Színház, a József Attila Színház, az Átrium és a Karinthy Színház produkciója is látható lesz. Puskás Péter és Szlovákiából a Fats Jazz Band koncertjére is várják  a közönséget. A rendezvényen megemlékeznek tanítványai – köztük László Boldizsár, Zsédenyi Adrienn, Kádek Heni – a legendás újlipótvárosi énektanárról, Sík Olgáról.

Színpadra lép Szörényi Levente a Vujicsics Együttes kíséretében. A színpadok között az írók dedikálnak, a színházak kisebb felolvasásokat tartanak. A rendezvényt alapító Láng Téka két helyszínen is szervez saját kulturális programokat, találkozókat. Egy operatársulat eközben ismét a környező utcák erkélyeit foglalja el, és délután operaperformanszokkal várják a közönséget.

A Pozsonyi Piknik Egyesület által szervezett rendezvény részletes programja a Pozsonyi Piknik honlapján és Facebook-oldalán található meg.