2016 szeptemberétől a Baross Imre Artistaképző Intézet első vidéki tagintézménye lett a békéscsabai Színitanház, mely eddig is a színházi háttérszakmák legrangosabb magyarországi képzőhelye volt. Évek óta a legkiválóbb fény-, hang- és videotechnikusok kerülnek ki innen, akik később az ország megannyi színházában, jelentős külföldi előadóhelyeken dolgoznak. Most a tajvani Taipei National University of the Arts állami egyetemen megrendezett Technical Invention Prize kiállítására neveztek a Karkithemia című, 2015-ben a Békéscsabai Jókai Színházban színpadra állított monodráma díszlettechnikai megoldásainak kitalálói, tervezői és kivitelezői, Vámos Zoltán és Egyed Zoltán. Összesen 13 munkát fogadott be a zsűri: 3 díjazott, 3 különdíjas és 7 a kiállításra beválogatott – utóbbiakba kerültek be a békéscsabaiak, a három európai csapat közt egyetlen magyarként.

Vámos Zoltán, az iskola videotechnika szaktanára elmondta, egy ilyen siker csak úgy tud megvalósulni, ha a színházban dolgozók igazi közösségként tudnak alkotni.

– A Karkithemia színpadi megoldásainál szerencsére így történt: Egyed Zolival és a rendező Tege Antallal nagyon hamar összhangba kerültünk, a végül megvalósult előadásban pedig színháztechnikus hallgatók is tevékenyen részt vettek. A Nemzetközi Színháztechnikai Szövetség (OISTAT) által kiírt pályázaton való kedvező fogadtatásunk komoly szakmai siker, reméljük, személyesen is lesz alkalmunk részt venni a július 1–9. közt zajló rendezvényen.

farkas