Október 27-én este 22:00 órakor startol a Spektrum új, saját gyártású sorozata, amely hat részben, személyes történeteken keresztül mutat be olyan, mindannyiunk életét valamilyen módon érintő tabutémákat, mint a halál, gyász, függőségek, családon belüli titkok és traumák, eltérő szexuális szokások, és még sorolhatnánk.

A sorozatot a Spektrum megrendelésére az ACG Reklámügynökség készítette, akikkel nem először dolgozik együtt a csatorna: Mentes Endre és az ACG jegyzi a 2015-ben készült Kicsi ország, kicsi Kína című szériát is.  A Tabukról tabuk nélkül részeit bő egy évig egy forgatta egy szakmai műhely, felkutatva  ez idő alatt azokat a hétköznapi embereket, akik most először beszélnek nyomasztó, személyes titkaikról. Az összesen negyven történet főszereplői így valódi emberek, akik valódi környezetben (otthon, krematóriumban, családi körben, fegyintézetben, terápián, focimeccsen, munka közben stb.) osztják meg a nézőkkel az életük egy szeletét. A műsorban beleláthatunk többek közt egy hullaszállító fiatalember mindennapjaiba, coming outol egy, az interneten már régóta népszerű blogot vezető swingerpár, megismerhetünk egy hétgyermekes édesanyát, aki három Down-szindrómás gyermek nevelőszülője is, egy papot, aki a túlzott miseborfogyasztás hatására alkoholista lett, és megrázó találkozás szemtanúi lehetünk egy családon belüli gyilkosságot gyerekként végignéző bábszínésszel. A hangsúly a készítők szándéka szerint azonban soha nem a tragédián van, hanem annak bemutatásán, ki hogyan volt képes megbirkózni a titkával, hogyan dolgozta fel a traumát, milyen kiutat, kapaszkodót talált.

A sorozat házigazdája Thuróczy Szabolcs, aki amellett, hogy beszélgetőpartnere az egyes találkozásoknak, ötleteivel is segítette a műsorkészítőket.

– Általában nem szoktam ilyen jellegű tévéműsorokban szerepelni, de éreztem, hogy ez a felkérés most valóban más. Nemcsak azért, mert a rengeteg megrázó, felemelő vagy furcsa találkozás révén színház nélkül tudtam katarzist elérni, hanem mert olyan embereket és sorsokat ismertem meg, amelyek emberként is abszolút mélyen megérintettek és elgondolkodtattak – mondja napjaink egyik legfoglalkoztatottabb színésze, majd rögtön sorolja is a számára leginkább meghatározó történeteket.

– Nagyon kemény volt például a teletetovált, halottszállító úr, mikor szinte rezzenéstelen arccal, igazi férfias keménységgel elmesélte, hogy a nagymamáját még be tudta saját kezűleg tolni a kemencébe, az édesanyja esetében viszont már a kollégái óvták ettől. Nagy hatással volt rám az azóta sajnos elhunyt fotós, Burger Barna egész lénye is – ahogyan küzdött a betegségével, és körbevette ebben a családja, sok mindent átütött bennem. Vagy a bábszínész Mátyás Zoli története, akinek az édesanyjával való találkozása olyan volt, mint egy negatív valóságshow: az egész társadalmat jellemző látlelet, anya-fia sok év után is mennyire nem tudta kibeszélni egymás közt a tragédiát. És persze akadtak ennél vidámabb vagy szürreálisabb pillanatok is: a domina David Lynch-szerű világa vagy a cigány temetés szinte komédiába illő, de valahol szívszorító pillanatai.

A téma komolyságára való tekintettel a Spektrum reklám és megszakítás nélkül vetíti a sorozat mind a hat epizódját, az egyes részeket követően pedig Radnai Péter műsorvezetésével közéleti személyiségek, pszichológusok, addiktológusok, terapeuták segítenek feloldani, magyarázni a bemutatott témákat a    „Tabukról tabuk nélkül – Beszéljük meg!” című beszélgetős műsorban. Az október 27-i első adás a halottak napjához igazodva a halál és a gyász témakörét járja körül.

farkas