Fotó: MTI/Róka László

A szovjet kényszermunkatáborok áldozataira emlékező, néptánc technikán alapuló, kortárs hangulatú táncelőadást mutatnak be Mementó címmel pénteken a Várkert Bazárban.

Az Aranykert Egyesület és a Duna Művészegyüttes közös előadását a határon túli magyarok lakta területeket, így többek között Újvidéket, Ungvárt és Kolozsvárt is érintve 12 nagyvárosba viszik el februárban, hogy így adjanak lehetőséget a kollektív emlékezésre, átélésre – közölték a szervezők az MTI-vel szerdán. Az előadás a Gulág-táborokba zárt politikai foglyok mellett foglalkozik a hadifoglyok, és a malenkij robot során Szovjetunióba hurcolt civil lakosság hányatatott sorsával is.

A munkatáborok lakóinak megnyomorított belső világát a közönség elé táró, vetítéssel és verbális elemekkel kísért darab olyan mozgásvilágot hoz létre, amelynek mélységeiben és formai világában a kényszermunkatáborok borzalmait átélő magyarok érzelmei és fizikai megterhelésük okozta fájdalmai egyaránt felismerhetőek. A kiszolgáltatottság, a megalázottság és a kényszermunka tudatmódosító hatása mellett az előadásban megjelennek az otthon víziói, a haza utáni vágyakozás pillanatai is.

A produkció rendező-koreográfusa Juhász Zsolt, míg az autentikus magyar népi hagyományokból építkező zene Szokolai „Dongó” Balázs szerzeménye. A dramaturgiáért Hegedűs Sándor felel, a Gulág Emlékbizottság támogatásával, kiemelt kormányprogramként megvalósuló darab jelmez-díszlettervezője pedig Túri Erzsébet – tájékoztatták az alkotók az MTI-t.

MTI