Az idén Magyarország lesz a díszvendége a Pannonica Fesztiválnak.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Erről a rendezvényről tudni kell, hogy hagyományosan Lengyelország ad otthont neki a Poprád folyó völgyében, Stary Sącz város közelében. Egy olyan, alapvetően etno zenei fesztiválról van szó, amely rendkívül gazdagon rétegzett, de sokszínűségében is egységes kultúrtájként fogja fel a Pannon medencét, s a hozzá kapcsolható balkáni térséget is.

A rendezvény programjában, amelyet elsősorban az etno-, ezen túl pedig a világzene határoz meg, számos elem kap még jelentős szerepet a képzőművészettől kezdve az irodalmon és a színházon, a táncon át egészen a kulináris bemutatókig és attrakciókig.

A szerezők nem győzik hangsúlyozni, hogy a fesztivál helyét nem városi, hanem kifejezetten természeti környezetben – ahogy fogalmaznak – a „vadonban” jelölték ki ezúttal is, a természet közeliség ugyanis a Pannonica alapfilozófiája.

Információink szerint az idén a Buda Folk Band, a Kerekes Band, Söndörgő és Zoord együttesek képviselik Magyarországot, legalábbis zenei „fronton”.

Lesz táncház is, amit nemzetközi tekintetben magyar sajátosságnak tartanak, de több nemzet is átvette már, s a lehetőséget most a lengyelek sem hagyják ki.

A Pannonica egyébként igen magas rangra küzdötte fel magát a nemzetközi fesztiválok sorában, egyedi vonása, hogy kifejezetten gyermek és család barát, és sok más fesztiváltó eltérően, a természetes és egészséges táplálkozást, a természetes életet, s a természetes kultúrát képviseli és népszerűsíti.

Az idei fesztivál a magyarok díszvendég státusával együtt sajátos módin beépül a Lengyelországi Magyar Kulturális Év eseménysorozatába is.

A Pannonica Folk Festivalra – ez a program hivatalos neve 2017 augusztus 31. – szeptember 2. között kerül sor a Stary Sącz melletti Barcice Dolne-nál.

sinkovics