Több mint négyszáz programmal várják idén augusztus 23. és 26. között a XIX. Savaria Történelmi Karneválra érkezőket Szombathelyen – közölték a históriás rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Kilenc főhelyszínen és 18 kísérő helyszínen zajlanak majd a karneváli események, amelyeken összesen több mint 140 ezer résztvevőre számítanak – emelte ki Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.
    
Idén első alkalommal a felújított Szent Márton tér is a karneváli helyszínek között szerepel majd, a Szent Márton-templom falán ugyanis fényvetítés lesz – tette hozzá. 
    
A karnevál csúcspontjának számító felvonulást idén is pénteken és szombaton tartják. A több mint 1200 jelmezes felvonuló hat történelmi kort jelenít meg, a római kortól a honfoglalás korán és a középkoron át a reneszánsz és barokk koron keresztül egészen a 20. század első feléig.
    
Koczka Tibor, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere azt emelte ki, hogy a karnevál a vasi megyeszékhely és a régió egyik legnagyobb nyári rendezvénye, amely idegenforgalmi jelentősége mellett a szombathelyiek számára is fontos találkozóhely.
    
Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke, megyei múzeumigazgató elmondta: a hagyományos helyszínek – mint az Öreg Város Vásárának adó főtér, a Borok utcája, a Sörtér és a Történelmi Témapark vagy a Művészetek utcája – mellett újdonságnak számíthat a karnevál idején az Iseumban látható, Mágia és csillaghit a rómaiaknál címet viselő kiállítás, de érdeklődésre tarthat számot a Romkertben zajló régészeti ásatás is, amelyet szakemberek vezetésével tekinthetnek meg az érdeklődők.
    
Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: igyekeztek bevonni a karneválozásba az ELTE Savaria Egyetemi Központ diákjait és tanárait, akik pénteken a Történelmi Témaparkban Eötvös Lorándról megemlékezve látványos fizikai kísérleteket végeznek majd. 
    
Szintén kiemelten foglalkoznak a Mátyás király-emlékév alkalmából Hunyadi Mátyással és korával, valamint az I. világháború befejeződésének 100. évfordulójáról is megemlékeznek. Szintén újdonság, hogy idén először rendeznek a legkisebbek számára minikarnevált, amelyen a résztvevők a gyermekprogramok kiemelt helyszínének számító Gayer parkot kerülik meg. 
    
Szólt arról is, hogy mint minden évben, idén is lesz a karneválon Civil korzó, amely szavai szerint 32 helyi civil szervezet számára nyújt bemutatkozási lehetőséget.