A több mint három évig tartó felújítási munkálatok után október végén újranyitott a Szépművészeti Múzeum. Baán Lászlóval beszélgettünk.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

„A művészet örök, az élet rövid” – ezzel a gondolattal koronázta meg a Szépművészeti Múzeum megnyitóját Baán László főigazgató. A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során felújították a II. világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta csak felületesen felújított és raktárként használt, nagyon impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum elavult fürdőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermeket, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító és közösségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki. 

A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai során nem csupán a múzeumi épület újult meg, de a kiállításokat is újrarendezték. Az új és állandó tárlatok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kiállítással várják a látogatókat. 

Két szakaszban vehetjük birtokba a megújult tereket. Október utolsó napjától látogathatók a mélyföldszinti kiállítások és a felújított Román szárny nagy része, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől várja a közönséget.

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak újranyitásával párhuzamosan bezárnak a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményeinek egyes állandó tárlatai. Ez annak köszönhető, hogy a múzeum kiállítási koncepciója visszatér az alapításkori alapelvekhez. A több évtizedes távollét után a magyar művészeti anyag most hazatér a Szépművészeti falai közé. Így a múzeum az egyiptomi, a görög és a római művészet mellett a XVIII. század végéig mutatja be a magyar és az egyetemes művészettörténetet. 

Az antikvitást bemutató kiállítások mellett kapott helyet az a pihenő padként is funkcionáló, „szoborpad” nevet kapó műalkotás, melyet Kelemen Zénó kortárs képzőművész tervezett.