A Világzenei Színpad 2000 óta veszi ki a részét a világzenei mozgalomból. Az elmúlt tizennyolc évben komoly nemzetközi rangra tett szert, egyrészt annak köszönhetően, hogy a műfaj valamennyi kiválósága fellépett itt, másrészt pedig annak, hogy mindig is érzékenyen reagált az újabb és újabb zenei trendekre, hullámokra. Nézzünk néhány bandát a Sziget idei világzenei kínálatából! 

Fotó: MTI (archív)

Fotó: MTI, acrhív, illusztráció

1. A világzene történetének is megvannak a maga kulcsfigurái. Ezek közül talán egy előadóval volt adós a Világzenei Nagyszínpad szervezőgárdája. Világzenei jelentőségét tekintve olyan, mintha a rockzene Rolling Stonesa érkezne az idei fesztiválra. A francia sanzon, az angol punk, az algériai rai és a spanyol flamenco fúziójával iskolát teremtő francia Les Negresses Vertes most lép fel először Magyarországon, harminc évvel ezelőtti Mlah albumának slágereivel.

Zobi La Mouche: https://youtu.be/S6nSpBiekzQ

2. A tangó és az elektronikus alapú tánczenék híveit két együttes is kényeztetni fogja idén. A Plaza Francia Orchestra ott folytatja, ahol a kultikus Gotan Project abbahagyta – ezt a formációt is a Gotan Project két alapítója, Eduardo Makaroff és Christoph H. Müller hívta életre. A másik társaság, a belga-argentin El Juntacadaveres a tangó és a hiphop fúziójával tűnt ki, ami elsőre kissé bizarrnak tűnik, de a végeredményt hallva egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás, sőt! Mindezt már évekkel ezelőtt meglehetősen nagy sikerrel be is bizonyították a Szigeten és a Müpában. Nagy valószínűséggel sokan lemaradtak erről a heuréka-élményről, ők az alábbi Müpás-koncertrészlettel vigasztalódhatnak. https://youtu.be/6wD2ZcsjI3M

3. Mr Žarkóról első blikkre azt gondolhatnánk, hogy a balkáni rezesek legújabb zenekara a Macskajaj huszonharmadik remake-jéből: ehhez képest a gitáros-énekes Žarko Jovaševic Szerbiából költözött Berlinbe, és ott alapította meg Mr Žarko nevű együttesét, amely a balkáni rezeszene, a szörf-rock, a funk, a rap és a pop elegyét alkotja. Hogy hogyan áll össze a balkáni rezeszene a szörf-rockkal? Dick Dale: Miserlou-ja segíteni fog a megértésben.

https://youtu.be/ZIU0RMV_II8

Itt pedig ízelítőül meghallgatható Mr Žarko I Will Drink című slágere:

https://youtu.be/hneATdOYOqs

4. A Közel-Kelet legizgalmasabb zenekarait sem kell nélkülöznünk. Az isztambuli Baba Zulát a török pszichedelikus rock és az orientális dub fúziója tette legendássá, az izraeli Jewish Monkeys pedig a klezmert, a kabarét, a rockot és a skát gyúrta ellenállhatatlanul szórakoztató egységbe.

Caravan Petrol a Jewish Monkeys előadásában: https://youtu.be/Z6mGtAYG5l8

5. A legjobb minőséget kapják az afrikai zenék rajongói is. A Griot Bluesban a Mighty Mo Rodgers amerikai bluesénekes és Baba Sissoko mali ütős-ngonis ötvözi Mississippi és Niger hagyományait. 

Donke/Dance: https://youtu.be/VbBnzpykAzU

6. A kongói Jupiter & Okwess a legvagányabb afrorockot játssza, és a múlt év egyik legsikeresebb afrikai albumát jegyezte Kin Sonic címmel. Az alábbi dalban Damon Albarn is közreműködik.
Musonsu: https://youtu.be/tlhdfXJv46A

7. A skandináv vonalat a nagy múltú klasszikusok képviselik: a svéd Garmarna tizenöt év hallgatás után jelentkezett a „6” című új albummal 2016-ban, hogy bebizonyítsa, változatlanul a legjobb skandináviai zenekarok közé tartozik, míg a finn Värttinä most úgy érkezik a Szigetre, ahogy eddig még soha: a híres finn rapper, Paleface társaságában.

Seelinnikoi a Värttinä előadásában: https://youtu.be/l9ozxHOXf8I

8. Az ukrán Onuka egyrészt az ország egyik legismertebb popzenekara, hiszen az Eurovíziós dalfesztiválon is láthattuk őket 2017-ben, másrészt egy elektro-folkban utazó izgalmas produkció. És igen, az onuka unokát jelent. https://youtu.be/UHZw9FDcOGc

9. A francia-tunéziai Ifriquiyya Electrique az archaikus sivatagi banga hagyományát forrasztja össze az ipari- és zajrockkal. A szavakat úgysem találjuk, inkább tekerjük fel a hangerőt, és élvezzük a páratlan muzsikát.

Arrah arrah abbaina – Bahari – Tenouiba: https://youtu.be/TEhAyAx9m0Q

10. Természetesen a hazai világzenei színtér legjobbjai is megfordulnak majd a Világzenek színpadon: Besh o droM, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Chalaban, az Amsterdam Klezmer Banddel kollaboráló Söndörgő, Zuboly, Kistehén, Ladánybene27, Meszecsinka és Anima Sound System.