Ramón Vargas mexikói tenor, Inva Mula albán operasztár, Elisa Balbot olasz és Evgenia Laguna orosz szoprán mellett Kossuth-díjas magyar művészek is szórakoztatták Mága Zoltán hegedűművész 9. Budapesti Újévi Koncertjének mintegy 13 ezer fős közönségét a budapesti Arénában vasárnap.

A gálaműsor a Carmina Burana nyitányával kezdődött, a háromszáz fős kórussal színpadra állított előadás után Böjte Csaba ferences rendi szerzetes erdélyi pártfogoltjai közül száz, székely népviseletbe öltözött gyermek is bekapcsolódott a Himnusz éneklésébe. A Figaro házassága nyitányában Mága Zoltán vezényelte a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart – írta közleményében a produkció kommunikációjával megbízott cég.

A kommünikében idézik Maga Zoltán köszöntő beszédét, amelyben a művész bejelentette: a nagy sikerre tekintettel 2017-ben ismét útjára indítja a 100 Templomi Koncert jótékonysági hangversenysorozatát. Elmondta azt is, hogy a következő, 10. újévi koncerten a tizenhatszoros Grammy-díjas David Foster, több világhírű zenei sztár producere és Oscar-díjas művészek lesznek a vendégei.

A házigazda beszéde után a show Inva Mula albán szoprán előadásával folytatódott. Rossini egyik művével érkezett az Aréna pódiumára a világ egyik legjobb operaénekeseként számon tartott mexikói tenor, Ramón Vargas. A koncerten fellépett a nemzetközi hírű olasz szoprán, Elisa Balbo (a képen) is.

A világszerte ünnepelt magyar szoprán, Sümegi Eszter Tosca imáját adta elő. A legfiatalabb virtuóz, ifjabb Mága Zoltán is fellépett a koncerten. Az első felvonás fináléja előtt idén is megtartották a Guinness Rekordok közé is bekerült közös koccintást.

A gálaest második felvonása a Rendvédelmi Zenekarok bevonulásával kezdődött, majd Luc Besson Az ötödik elem című kultikus filmjéből ismertté vált operaperformanszt duettben adta elő két operacsillag: az áriához hangját kölcsönző albán operasztár, Inva Mula és az orosz crossover stílus királynőjeként emlegetett Evgenia Laguna.

Hosszú szünet után újra közönség elé lépett Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, a Korál együttes alapító tagja, aki örökzöldjét, a Maradj velem című slágerét adta elő, majd Mága Jenniferrel duettben énekelte el A csönd éve volt. című dalt. Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezetésével és Mága Zoltán közreműködésével a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar előadta Berlioz Radetzky-indulóját.

A közlemény idézi Ramón Vargast is, aki elmondta: „Mága Zoltán virtuozitásával és személyes karizmájával rabul ejtő atmoszférát teremt a gálaestjein, amire csak a nagy művészek képesek. Kifinomultan ötvözi a klasszikus zenei értékeket a látványos show-elemekkel, miközben tisztelettel és alázattal bánik a zenével. Virtuozitásával méltóképpen fejezi ki a remekművekben rejlő szenvedélyt, egyedi stílusával minket, fellépőket is lenyűgöz.”

Vásáry Tamás különleges eredménynek nevezte, hogy a hegedűvirtuóz évről-évre 13 ezer embert tud a klasszikus zenére behívni az Arénába, míg Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője szerint a gálaest legnagyobb ajándéka az, hogy családdá formálja az Aréna közönségét – írták a közleményben.

A gálaműsorban több mint ötszáz művész működött közre, a műsorvezető Ördög Nóra volt. A hegedűművész január 6-án Bécsben, a Wiener Konzerthausban ismétli meg az újévi koncertet, majd egy hónapos koncertsorozat keretében Floridában hallhatja a közönség a hegedűvirtuózt és zenekarát.

MTI

Fotók: MTI/Máthé Zoltán