Világsztárokkal tért vissza Manchesterbe vasárnap este Ariana Grande.

A 23 éves amerikai énekesnő két hete az észak-angliai nagyváros rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában lépett fel, és teltházas koncertje után egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel a távozó tömeg közepén.

A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket.

A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.

A koncert az énekesnő Dangerous Woman címmel futó világturnéjának része volt, de Ariana Grande ügynöksége a merénylet másnapján bejelentette, hogy a koncertkörutat felfüggesztik.

Ariana Grande Manchester után kétszer fellépett volna a londoni O2 arénában is, de ezeket a koncerteket is törölték.

Az énekesnő azonban már nem sokkal a merénylet után megígérte, hogy visszatér Manchesterbe, és ígéretének eleget is tett: vasárnap este 50 ezres közönség előtt tartott háromórás koncertet az Old Trafford krikettstadionban, a Lancashire County Cricket Club otthonában.

A rendezvényre a tragikus véget ért – két héttel ezelőtti – koncert teljes, több mint 14 ezres közönsége ingyenes belépőt kapott. A fennmaradó helyekre a jegyárusítás csütörtök délelőtt kezdődött, és hat perc alatt véget is ért: ennyi idő alatt kapkodták el az összes belépőjegyet az online árusító portálon.

https://www.facebook.com/arianagrande/videos/10154561471596027/

A One Love Manchester címmel megszervezett vasárnap esti koncerten Ariana Grande oldalán fellépett mások mellett Justin Bieber, Robbie Williams, a Coldplay, a Manchesterben alakult Take That, a The Black Eyed Peas, valamint Katy Perry, Pharrell Williams, Miley Cyrus, Niall Horan, és óriási ovációt keltve, meglepetésvendégként a manchesteri születésű Liam Gallagher, az Oasis egykori frontembere is.

Ariana Grande és művésztársai a rendezési költségeken felüli teljes bevételt a két héttel ezelőtti merénylet áldozatainak hozzátartozóit és sérültjeit segítő, We Love Manchester nevű alapítványnak adományozzák.

Az alapítványt a manchesteri városi tanács és a brit Vöröskereszt közösen hozta létre.

A szervezők legalább kétmillió font (több mint 700 millió forint) bevételt reméltek, de már vasárnap estig tízmillió font gyűlt össze adományokból.

A vasárnapi koncertet a BBC televízió és a BBC rádió is közvetítette, és világszerte fogható volt online közvetítéssel is.

A koncert előtt alig 24 órával újabb súlyos terrorcselekményt követtek el, ezúttal Londonban, ahol három merénylő először a London híd járdájára felhajtva a gyalogosok közé gázolt, majd furgonjukból kiugrálva sok embert megkéseltek. A merényletben hét ember meghalt, 48-at kórházba szállítottak, közülük 21-nek az állapota válságos.

A támadókkal a Scotland Yard terrorellenes osztagának nyolcfős egysége végzett, összesen ötven lövést leadva a három terroristára. Az akcióban véletlenül lövés ért egy civilt is, de állapota a rendőrség vasárnap esti tájékoztatása szerint nem súlyos.

A manchesteri koncerten, amelynek fegyveres rendőri biztosítását a londoni támadás nyomán megerősítették, egyperces csenddel emlékeztek meg a két héttel ezelőtti és a szombat esti merényletek áldozatairól.

MTI