Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Közép-Európa borfővárosa vitán felül Budapest. Hazánkra figyelnek a Kárpát-medence országai, a magyar bor pedig fokozatosan újraszervesül a nemzetközi borvilággal. 

E folyamat fontos mérföldköve a mára hagyománnyá lett VinCE Budapest bemutató, mely Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi kitekintésű, a világ legelismertebb borszakértőit, Master of Wine-jait (akik összesen nem egészen 350-en vannak a világon) rendre vendégül látó szakmai seregszemléje.

Az idei VinCE (Vin, azaz bor, valamint Central Europe, vagyis Közép-Európa) 160 hazai és környező országokból érkező kiállítóval várja az érdeklődőket március 17. és 19. között a fővárosi Corinthia Hotelben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.)
A fókuszban természetesen a borok állnak majd, de korántsem marginális szerep jut a legkiválóbb pálinkafőzdéknek, valamint számos prémium minőségű gourmet-terméknek (sajtoknak, olívaolajaknak, kolbászoknak és még sok más remeknek.)

A seregszemlén a sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokon és interaktív workshopokon is részt vehetnek azok, akik szeretnék igényesen elmélyíteni tudásukat a bor és a pezsgő világával kapcsolatban.
Ez utóbbi ültetett kóstolók témái között szerepelnek Burgundia pezsgői, a másfél literes, úgynevezett magnumpalackok tulajdonságai, a kiveszőfélben lévő borfajták, az antikvitásban borkészítésre használt és manapság újra fölfedezett amforák titkai, de szó esik majd a legkiválóbb pezsgőkről, a szekszárdi bikavérről, a furmintról és a kóstolásához ideális pohárról, a hungarikumnak mondható szőlőfajták külhoni rokonairól, a nemzetközi borvilág magyar hatásairól, az elnökök és uralkodók által diplomáciai eseményeken fogyasztott borokról, ételek és borok párosításának titkairól, a világ legjobb desszertborairól, a bordeaux-i birtokokról (chateau-król), a világ legjobb étterméről, a Koppenhágában található Nomáról, valamint a XX. század legjobb évjáratának minősített 1956-os tokaji aszúkról.

Mindezen témákban a legkiválóbb hazai és külföldi szakemberek segítik eligazodni az érdeklődőket.

Bővebb információ a három napos csúcsrendezvényről: www.vincebudapest.hu

Ágoston Balázs