Politikai mezőbe kerültek a 2006 őszi események, csak az Ignácz-bizottság jelentése nyomán kezdődött higgadtabb vita – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanúként a 2006 őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében, a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön.

Lázár János a vádbeli cselekmények idején ellenzéki politikusként az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke volt.

Csütörtökön a kormánypárti politikus a bíróságon tanúként arról beszélt, a 2006 őszi események során előbb az érdekelte, hogy megvédhető lett volna-e a tévészékház, majd pedig a rendőri intézkedések szakszerűsége, arányossága.

A felelősségre vonás elmaradására vonatkozó kérdés kapcsán a fideszes politikus arra emlékeztetett, hogy az eseményeket követően Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter felajánlotta lemondását, de ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem fogadta el, így Lázár János értelmezése szerint a kormányfő magára vállalta a történtekért a politikai felelősséget.

MTI