Soros György magyarellenes javaslatokkal és uniós támogatások megvonásával akarja megvalósítani az „iparszerű” bevándorlást – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A miniszter élesen bírálta Soros Györgyöt, aki szavai szerint közvetlenül is a színpadra lépve, magyarellenes javaslatokkal és uniós támogatások megvonásával akarja megvalósítani az „iparszerű” bevándorlást. Értékelése szerint az amerikai üzletember javaslatai alapján a magyar választóknak adót kellene fizetni, amiből a bevándorlókat tartanák el Európában, és 30 milliárd eurót kellene költeni a migráció jelenlegi problémáinak megoldására.

Demokratikus legitimáció nélkül nehezen értelmezhetőnek nevezte a felvetéseket. „Az a kérdés, hogy ki kérte meg arra, hogy megoldja Európa problémáit” – vetette fel, hozzátéve, megnyugodhatnak azok, akik eddig megkérdőjelezték, hogy Soros Györgynek bármi köze lenne a bevándorlással kapcsolatos nemzetközi állásfoglalások kialakításához. Az nem tisztázott – folytatta -, hogy miért nem az Egyesült Államokban kampányol a bevándorlás mellett, és miért nem a keleti parti választópolgároknak ajánlja az általa soroltakat.

MTI