–259

Jelentősen visszaesett a bárányhimlős megbetegedések száma azokban a városokban, ahol az önkormányzat úgy döntött, finanszírozza a védőoltást a helyi gyermekek számára. A kezdeményezéshez azóta egyre több hazai település csatlakozik.

Fotó: ShutterStock

Hódmezővásárhely 2015 októberében a megyei jogú városok közül elsőként indított átfogó védőoltási programot a bárányhimlő-fertőzés ellen. Ennek keretében a helyi gyermekek és a betegségen korábban még át nem esett 18 év alatti fiatalok térítésmentesen kaphatják meg a védőoltást. Az eredmény magáért beszél: míg 2013-ban még háromszáz fertőzöttet regisztráltak a településen, tavaly már csak 41-et. A város vezetése nemrégiben kezdeményezte, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége a betegség elleni oltás felvételét kérje a kormánytól a kötelező védőoltási rendbe.

Hódmezővásárhely példáját követve 2016-ban Kaposvár, Eger és Miskolc városa döntött bárányhimlő elleni támogatott védőoltási programról. Törökbálinton, Százhalombattán és Jászberényben ugyancsak térítésmentesen juthatnak a védőoltáshoz családok.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kifejtette, a magas esetszám miatt népegészségügyi hozadéka lenne, ha az országban minden kisgyerek a közösségbe kerülés előtt megkaphatná a bárányhimlő elleni oltást. Költséghatékonysági elemzések szerint, ha a vakcina a kötelező oltások közé kerülne, évi 1,5 milliárd forintot lehetne megtakarítani. A vakcina jelenleg 10-12 ezer forintba kerül, a teljes védettséghez ráadásul kettő ampulla szükséges. Ez a kiadás nagy megterhelést jelent a családok számára azokon a településeken, ahol az önkormányzat nem tudja támogatni a vakcina megvételét.

A bárányhimlő elleni kötelező oltás egyébként elég ritka, Európában egyedül Lettország tette általánosan kötelezővé, a legtöbb helyen az ajánlott kategóriában van. 2015-ben Magyarországon rekordszámú megbetegedést jelentettek, több mint 42 ezret, ami 146 százalékos emelkedést jelent a 2014-es adatokhoz képest.

A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed. Mivel a tünetek csak a fertőződés után hetekkel jelennek meg, ha az illető közösségbe bekerül, szinte garantált, hogy a környezetében mindenki elkapja a vírust. A tünetek jellegzetes, viszkető kiütések és enyhe láz. Az esetek többségében a szervezet néhány hét alatt magától legyőzi a betegséget, és immunissá válik. A legtöbben 3–8 éves kor között túlesnek a betegségen, ami azért mondható szerencsének, mert 15 éves kor felett már jóval nagyobb a szövődmények esélye.