11 százalékkal több turista 17 százalékkal többet költött Magyarországon az idei első fél évben, mint az előző év azonos időszakában. A vendégek számának hasonló, fél év alatt több mint egymilliós bővülésére még nem volt példa a hazai turizmus történetében.

Már a vizes világbajnokság előtt is kiemelkedő növekvő pályára állt a magyarországi turizmus. A KSH összesítése szerint az év első felében a tavalyinál 1,2 millióval több, 12 millió vendégéjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. Ennél is jelentősebben, 16,9 százalékkal nőttek az így nyert szálláshelybevételek, amelyek így megközelítették a 197 milliárd forintot. A vendégek számának ennyire erőteljes növekedése példa nélküli a magyar turizmusban, az ágazat eddig a legjobb években is csak bő félmillióval tudta növelni a vendégéjszakák számát. Így 2017-ben már harmadával nagyobb volt a szálláshelyek forgalma, mint négy évvel korábban.

Míg 2010 óta nagyjából egyenlő mértékben oszlott meg a forgalom a külföldi és a belföldi vendégek között, idén elmozdulni látszik a mérleg a külföldiek javára. Bár a hazai vendégek foglalásai is nőttek 8 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák közel 13 százalékkal bővültek. Így az 5,8 millió belföldi turista mellett a külföldiek 6,4 millió vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken az első fél évben. A szálláshelytípusokat tekintve a forgalom mindenhol emelkedett (gyógyszállókban, panziókban, kempingekben, közösségi szálláshelyeken), csupán a három- és ötcsillagos szállodáknál mért visszaesést a KSH. A külföldiek közül a legtöbb vendégéjszakát egyébként a németek töltötték el (864 ezer), a britek pedig már a második helyre zárkóztak fel (466 ezer). A 300 ezres határt átlépték még az osztrákok, a csehek, az olaszok, az oroszok és az amerikaiak is. A belföldi turizmus növekedésében pedig továbbra is jelentős szerepet játszott a SZÉP-kártya, amelyről az egy évvel korábbinál 27 százalékkal többet költöttek.

A júniusi adatok szerint a vendégek bő fele Budapestre érkezett, 16 százalékuk pedig a Balatont kereste fel. A forgalom növekedéséből azonban az ország összes turisztikai célpontja részesedett. A szálláshelykínálat egyelőre nem reagált a turizmus növekedésére, sőt a férőhelyek száma 3,3 százalékkal elmaradt az előző évitől. Az élénkülő forgalom eredményeként nőtt az átlagos szobaár is, ami az első fél év átlagában 18 800 forint volt, szemben az előző év 17 300 forintos átlagával.