Az utóbbi hét évben közel megduplázódott a mentőszolgálat működtetésére szánt költségvetési keret. Új és felújított mentőállomások, új mentőautók és a bérek emelése jelzi, az egészségügyi kormányzat komolyan veszi azt a célkitűzést, hogy a 2010 előtti forráskivonások miatt gyengélkedő szakág bajait orvosolja.

A mentőszolgálat állapota szó szerint életbevágóan fontos kérdés minden ember számára. Ennek ellenére az egészségügy részeként hosszú éveken át könnyű célpontként kezelték a forráskivonásra esküdő válságkezelő kormányok. Arcpirítóan alacsony bérek, lepusztult mentőállomások, rosszul felszerelt, köhögő, fuldokló mentőautók jelezték: a szolgálat belebetegedett a fogyasztókúrákba. Egyre nyilvánvalóbbá vált, a szolgálat 2009-es, alig több mint 20 milliárdos költségvetése semmire sem elég. Gyakran csak az orvosok és mentőtisztek áldozatkészségén múlott, ha a mentő időben odaért a drámai helyzetbe került betegekhez vagy sérülthöz.

Az áldatlan helyzet felszámolása elsőrendű nemzeti érdek volt, noha nem ment, nem megy egyik napról a másikra. A fejlesztések azonban megkezdődtek, folyamatosan bővülő forrásokkal. Idén már 32,7 milliárd forintból gazdálkodhat az Országos Mentőszolgálat, hétéves gyarapodása pedig meglehetősen látványos. Ez idő alatt 97 mentőállomás megújult, 30 újat építettek. Csatasorba állítottak 500 új, korszerűen felszerelt mentőautót, s a tervek szerint a flottához további 193-at vesznek a következő két évben.

Végre valahára tavaly megkezdődhetett a bérek rendezése is. A mentőszolgálat hétezer alkalmazottjának keresete a négylépcsősre tervezett béremelés végére 67 százalékkal lesz több, mint korábban volt. Az emelés nemcsak az alapbéreket érinti, minden, az ezekhez kapcsolódó juttatás is emelkedik. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy a májusra meghirdetett mentőstüntetés nem élvezett különösebb támogatottságot, s érdektelenség miatt rövid idő alatt szétszéledtek a több bért követelők.

A további fejlesztési tervekre fedezetet nyújt a nemrégiben elfogadott 2018-as költségvetés, amely szerint az egészségügyre szánt 221 milliárd forintból közel 40 milliárd jut az Országos Mentőszolgálatnak jövőre.

Mindazonáltal a mentősök igyekeznek maguk is lehetőséget teremteni munkakörülményeik, életük megkönnyítésére. A 2004-ben életre hívott alapítványuk nemcsak a jövedelemadóból származó 1 százalékokat gyűjti, az adományok között „telefonos segítséget” is elfogad. Az alapítvány honlapján bárki tájékozódhat az adakozási lehetőségekről (mentoalapitvany.hu). Nincsenek kevesen, akik élnek is a lehetőséggel, hiszen vannak esetek, amikor a gyorsan megérkező mentőorvos vagy mentőtiszt életünk legfontosabb szereplője lesz.