Jelenlegi hely

Stagnált az új HIV-fertőzöttek száma

300

Hazánkban a legfrissebb eredmények szerint az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma. Az utóbbi években rendre közel 300 új megbetegedést diagnosztizáltak.

Szlávik János főorvos, a PLUSS Alapítvány kuratóriumának elnöke az AIDS elleni küzdelem világnapja (december 1.) alkalmából tartott szakmai nyílt nap után elmondta, a mai modern gyógyszerek használata már tünetmentességet biztosít, vagyis mivel a HIV-fertőzötteknél nem alakul ki az AIDS és nem halnak meg, folyamatosan bővül a kezelésre szorulók száma. 1985 óta mintegy 3200 HIV-fertőzést diagnosztizáltak Magyarországon, jelenleg 1700-1800-an járnak rendszeresen kezelésre. Évente 30-40 AIDS-beteget regisztrálnak, és esztendőről esztendőre kilenc-tízen halnak bele a betegségbe, főleg olyanok, akik már nagyon régen fertőződtek meg, és kialakult náluk az AIDS (az AIDS a HIV-vírus előidézte fertőzés utolsó szakasza). 1985 óta 365-en haltak meg AIDS-ben, illetve immunhiány okozta betegségekben Magyarországon, és becslések szerint 3-4 ezer lehet azoknak a HIV-pozitívoknak a száma, akik nem tudnak a fertőzöttségükről.

Mint ismeretes, az érintettek 85 százaléka a melegközösségből kerül ki, illetve tíz százalék a fertőzött nők aránya. Ugyanakkor idén három intravénás droghasználó HIV-fertőzöttet is kiszűrtek, és három kismamáról is kiderült, hogy fertőzött, ám csak egyikük gyermeke vált pozitívvá.

Szakértők szerint sokat javítana a helyzeten, ha több szűrő-, illetve prevenciós program lenne. A javuló tendencia ellenére akadnak még problémák, a fertőzéstől való félelem ugyanis csökkent az elmúlt időszakban. Sokan tudják, hogy életvitelük révén HIV-pozitívvá válhatnak, de nem törődnek vele. Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrés elvégzésére az ország több mint száz helyszínén.

A UNAIDS szakügynökség adatai szerint a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megálljon a HIV-járvány. A nemzetközi összefogásnak köszönhetően az elmúlt tizenöt évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek.

A HIV-fertőzés gyógyítására egyelőre nincs hatásos terápia, az időben elkezdett antiretrovirális kezeléssel azonban a vírus kontrollálható, és a fertőzött ember hosszú, produktív életet élhet. Az AIDS-járvány 1980-as évekbeli kezdete óta becslések szerint 35 millióan váltak a betegség áldozatává. 2015-ben 1,1 millióan haltak meg a betegségben, ez a szám 45 százalékkal kisebb, mint a tíz évvel korábbi. A UNAIDS jelentése szerint jelenleg több mint 37 millió ember él HIV-vírussal a szervezetében, az érintettek fele nem is tud a fertőzöttségéről. Magyarország a világ kedvezőbb HIV/AIDS-járványügyi helyzetű országai közé tartozik.

Lapszám: