6,5%

Közel hat éve folyamatosan nő a turistaforgalom hazánkban. A 2009-es mélyponthoz képest 2015-ig 7,1 millióval több vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, ami nagyjából fele-fele arányban a bel- és a külföldi turisták között oszlik meg. Tavaly 6,5 százalékkal nőtt a vendégforgalom.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A 2015-ös, rekordot jelentő 26 millió vendégéjszakát tavaly egymillióval sikerült túllépni. A kedvező tendencia az idei év első heteiben is folytatódik: noha véget értek az ünnepek, a magyarországi szállodák többsége továbbra is jelentős, teltház-közeli forgalmat jegyez január elején. Piaci szakértők szerint idén soha nem látott növekedés előtt áll az egyébként is évek óta bővülő belföldi turizmus. Az első hétre például 9,54 százalékos növekedés mutatkozik a Szállás.hu-n leadott foglalásokban a múlt év azonos időszakához képest. A keresletbővülés egyértelműen a hazai vendégek irányából tapasztalható, januárban a négycsillagos vidéki wellnesshotelek a legnépszerűbbek. Az elmúlt évek jövedelem-bérnövekedése tehát érezhetően bővíti a fizetőképes keresletet, ráadásul immár nem is az alapvető cikkek fogyasztása emelkedik, hanem a szabadidős tevékenységeké. A gyurcsányi megszorító intézkedések, majd a válság miatt elmaradt utazásaikat tehát folyamatosan pótolják a magyarok.

Miközben a külföldiek körében továbbra is Budapest a legnépszerűbb úti cél, feltűnően sok szobafoglalás érkezik Zalakarosra, Egerbe, Hajdúszoboszlóra, Hévízre, Gyulára, Visegrádra, Miskolctapolcára, Szegedre és Debrecenbe is.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2016. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 6,5 százalékkal több, összesen 25,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6 százalékkal (13 millió), a belföldiek 7 százalékkal több (szintén 13 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,2 százalékponttal, 57 százalékra emelkedett. Összességében a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 8,6 százalékkal magasabb – 371,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A vendégforgalom növekedése az elmúlt években rendkívül egyenletes volt, 2012 óta évről évre egy-másfél millióval több vendég érkezik.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly 5,1 százalékkal nőtt, összesen 17,4 milliárd forintot költöttek el ily módon.

A következő két évben mintegy kétezer szobával bővül a szállodai kapacitás Magyarországon, ez négyezer új szállodai ágyat jelent. A KPMG legfrissebb elemzésében rámutat arra, hogy a 2017-ben és 2018-ban kezdődő beruházások eredményeként Budapesten többségbe kerülnek a nagy, 150-200 szobás szállodák, amelyek között számos magas kategóriájú, ötcsillagos hotel is szerepel. Míg az elmúlt két évben mindössze egy ötcsillagos szállodát adtak át, addig a következő két esztendő fejlesztései között a fővárosban hat, vidéken pedig egy szálloda nyílik meg összesen csaknem kilencszáz ötcsillagos szobával.