A demokrácia világnapján közleményt adott ki a Magyar Liberális Párt, amelyben a Fidesz illiberális politikájával riogat. Szerintük ugyanis az a magyarok szabadságának súlyos és folyamatos korlátozásával jár, emellett veszélybe sodorta Magyarország európai uniós tagságát.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI

A Magyar Liberális Párt szerint a Fidesz az elmúlt nyolc évben foglyul ejtette a magyar jogállamot és megbéklyózta a demokráciát. … Az illiberális politika a demokrácia szisztematikus lerombolásával jár. Ez az, amit már az Európai Unió sem tűrhetett, és ez az, amihez mi sem asszisztálhatunk tovább.

Vajon a nulla százalékos párt eddig hogyan asszisztált az illiberális politikához, most, hogy abba kívánják ezt hagyni?

A mikropárt tovább folytatja az aggódást: „Magyarországon ma demokratikus válság alakult ki, Orbán Viktor ugyanis szembemegy a magyar nép akaratával” – írják. Sőt, szerintük sem a miniszterelnöknek, sem a Fidesznek nincs felhatalmazása ahhoz, hogy „Brüsszel-ellenes háborúját” megvívja.

A Fidesz és vezetője történelmi bűnt követ el azzal, hogy a szavazatok kevesebb mint felével elért kétharmados többségét a magyar emberek ellen, a magyarok akaratával szembe fordítja.

A Liberálisok szerint közös felelősségünk, hogy ennek véget vessünk. Közös felelősségünk, hogy a következő európai parlamenti választáson világos üzenetet küldjünk az Orbán-kormánynak: nem támogatjuk a szabadságjogok korlátozását és az európai értékek semmibe vételét, és együtt fogjuk megvédeni a magyar demokráciát!

Bizonyára a fenti megfontolások nyomán indítanak országos konzultációt. Kíváncsian várjuk, hányan fogják kitölteni az íveket.