Demokratikus verseny volt húszegynéhány jelölttel, tudomásul kell venni és tiszteletben kell tartani a választók döntését, mondta Orbán Viktor kedden a tapolcai választás eredményével kapcsolatban.A Modern városok programjának keretében tartott tájékoztató végén a kormányfő újságírói kérdésre, a Jobbik megerősödésével kapcsolatban kifejtette: sajnálják, hogy az emberek inkább a Jobbiknak szavaztak bizalmat, és hogy hajszálnyival ugyan, de a Fidesz vesztett, ezt azonban tudomásul kell venni.

– Mi más útvonalat javaslunk Magyarország számára, másként kötnénk össze Magyarországot Európával és a világgal, mint ahogy ezt a Jobbik tenné – jelentette ki.

Hozzátette: azon kell dolgozniuk, hogy a „mi útvonaltervünk vonzóbb legyen az emberek számára”.

Úgy fogalmazott, hogy a nép fog dönteni a végén, s miután demokrácia van és több lehetőség is van előttük, „majd legjobb tudásuk szerint meg fogják hozni a döntést, amit tudomásul kell vennünk”.

Mint mondta: a Fideszért és a kormányért tud felelősséget vállalni, de hogy az emberek mit gondolnak és merre akarnak menni, „milyen érzések kavarognak a szívükben és milyen politikai döntést hoznak”, azért nem tud felelősséget vállalni.

– Kellő alázattal elfogadjuk a döntésüket, azt is, amit most vasárnap hoztak – fogalmazott a kormányfő.

MTI