Négyféle genetikai hiba okozhatja a hasnyálmirigyrákot, mindegyiknek más az oka és más kezelést is igényelnek – fedezte fel egy ausztrál tudósok vezette nemzetközi kutatócsoport.

A tudósok 456 hasnyálmirigyrákos beteget vizsgáltak meg – idézte a BBC hírportálja a Nature tudományos lap e heti számában megjelent elemzést.
    
A daganatot a DNS mutációi okozzák, amelyek az egészséges szövetet rákossá teszik, azonban ez többféle úton történhet. Bár a hasnyálmirigy-daganatok hasonló képet mutatnak, a genetikai hibák négy típusa állhat a tumor kialakulása mögött. A négy csoportot pikkelyes típusúnak, hasnyálmirigy-elősejtesnek, immunogénnek, valamint az endokrin-exokrin hibáról ADEX-nek (aberrantly differentiated endocrine exocrine) nevezték el.
    
A négy típus daganatai annyira eltérnek egymástól, hogy a diagnózistól számított túlélési idő a pikkelyes típus esetében csak négy hónap, vagyis durván a fele a többi daganattípusénak. A tudósok szerint ennél is lényegesebb azonban, hogy a felfedezés új gyógymódokhoz vezethet.
    
„Az eddigi legátfogóbb elemzés készült el a hasnyálmirigyrák kialakulásáról: megmutatja, mi az egyes típusok Achilles-sarka, ezzel azt is, hogy miféle kezelésekkel lehet felvenni ellenük a harcot” – magyarázta Andrew Biankin, a Glasgow-i Egyetem kutatója.
    
A legtöbb beteg, akinél hasnyálmirigyrákot állapítanak meg, egy évnél is rövidebb ideig él ezután, mindössze egy százalékuk él a diagnózis után tíz évvel. A túlélési arányok évtizedek óta nem változtak, ezért nagy szükség volna az áttörésre ennek a nehezen kezelhető kórnak a gyógyításában – mondta Biankin, aki azt reméli, a hasnyálmirigyrák eltérő típusaihoz igazított gyógyszerek segíteni fognak a betegeken.
    
A tudósok úgy vélik, az immunogén típusú hasnyálmirigyrák talán kezelhető az immunkezelések új generációjával, amelyek klinikai tesztjei már folyamatban vannak.

(MTI)