Jóváhagyta a pozsonyi parlament szerdán este a közoktatási törvény azon módosítását, amely kiveszi a jogszabály kötelező osztálylétszámokat bevezető szakasza alól a nemzetiségi oktatási nyelvű általános iskolákat, s így a kvótát nem teljesítő intézményeket nem kell majd bezárni. A jogszabály eredeti változata közel száz felvidéki magyar iskola létét veszélyeztette.

A jogszabály hasonló – de az iskoláknak a most jóváhagyottnál csak szűkebb körének enyhítést hozó – módosítását közel három héttel ezelőtt hagyta jóvá a pozsonyi kormány. Azonban míg az akkor jóváhagyott változat csupán az alsó tagozattal működő általános iskolákat vonta volna ki az osztálylétszám-kvóta hatálya alól, a parlamenti vita során véglegesített változat – a Most-Híd egyik képviselőjének javaslatára – úgy egészült ki, hogy a kivételt kiterjesztette a teljes szervezettségű – vagyis alsó és felső tagozatot egyaránt működtető – nemzetiségi oktatási nyelvű általános iskolákra is.

A módosítás ugyan sok – a közoktatási törvény minimális osztálylétszámai miatt szeptembertől bezárással fenyegetett – magyar oktatási nyelvű általános iskolának a megmenekülést jelenti, mégsem minősíthető teljes megoldásnak, mivel nem terjed ki a középiskolákra, amelyeket a törvény rendelkezései ugyancsak veszélyeztetnek.

A 150 fős pozsonyi parlamentben 108 vokssal jóváhagyott jogszabály-módosítás elfogadását a Most-Híd szlovák-magyar párt közleményében egy hároméves bizonytalanság végeként jellemezte. A parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja (MKP) a módosítást örvendetesnek minősítette, ugyanakkor rámutatott, a kivétel megadásával nem rendszerszintű és főként nem teljes körű megoldás született, mivel nem tér ki a középiskolákra, amelyeknél a 17 fős minimális osztálylétszám – néhány nagy, központi magyar iskolát kivéve – már szinte sehol sem reális.

MTI