A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában 2009. májusában létrejött az ország negyedik Autolog Őssejt-transzplantációs Részlege. Az osztálynak köszönhetően a jövőben a Dél-alföldi régió betegeinek nem szükséges más, távoli centrumokba utazniuk, ha betegségük úgynevezett saját őssejt-átültetéses kezelést igényel.

Őssejt transzplantációt nagydózisú kemoterápia után végeznek az immunrendszer és a csontvelő helyreállítása céljából, elsősorban olyan betegeknél, akikben a hagyományos kezeléseket követően az alapbetegség kiújul, vagy átmeneti egyensúlyi állapot után az állapot ismét romlik – magyarázza Dr. Borbényi Zita egyetemi tanár, az új részleg vezetője. Elsősorban a nyiroksejtes eredetű rosszindulatú betegségek, az úgynevezett lymphomák bizonyos altípusai tartoznak ebbe a csoportba.

A most már Szegeden is alkalmazott eljárás során a hagyományos daganatölő kezeléssel pusztítják el a rosszindulatú sejteket. Ahhoz azonban, hogy a kemoterápia alatt a vérképző sejtek ne szenvedjenek életre szóló károsodást, a kutatók a kezelés előtt a vérből speciális eljárással vérképző őssejteket gyűjtenek, melyeket fagyasztva tárolnak. Az orvosok ezeket a saját egészséges vérképző őssejteket adják vissza a páciensnek a gyógyszeres kezelés után, biztosítva ezzel az egészséges vérképzés visszaállítását. Az új részlegen alkalmazott modern kezelés eredményeképpen a gyógyulási esélyek jelentősen javulnak – hangsúlyozza Dr. Borbényi Zita.

Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetemet, mint az ország egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézményét évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon. Az egyetemen közel 30 ezer egyetemi és főiskolai hallgató 68 egyetemi szak, 66 főiskolai szak, 27 szakirányú továbbképzés, illetve kiegészítő képzés közül választhat, valamint 18 doktori iskola működik. A Szegedi Tudományegyetemen 2219 oktató – köztük 18 akadémikus, 117 akadémiai doktor és 946 PhD fokozattal rendelkezik – felkészült munkája eredményeképpen kiemelkedően magas szinten folyik az oktatás, és nemzetközi szinten is elismert az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége. Mindezeknek és az intézmény pezsgő kulturális életének köszönhetően az egyetem a Dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja.