Ranko Ostojic horvát belügyminiszter nem tartja barátságos lépésnek, hogy Csehország katonákat küld a horvát-magyar határra, hogy segítsen Magyarországnak a schengeni határ őrzésében.

Erről a kelet-szlavóniai Opatovacon beszélt a belügyminiszter kedden a sajtónak.

„Ez rossz üzenet, és nincs a baráti kapcsolatok szellemiségével összhangban” – mondta a miniszter, majd hozzátette, ha már katonákat akarnak küldeni valahova, küldjék inkább a görög-török határra, vagy Macedóniába.

A belügyminiszter újságíróknak arról is beszélt, hogy a hatóságok továbbra is ingyen szállítják a migránsokat a horvát-magyar határra, amivel azt szeretnék elkerülni, hogy embercsempészek áldozataivá váljanak a már így is „sokat szenvedett emberek”.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, azaz a szerb-magyar zöldhatár lezárása óta 120 ezer 958 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. A migránsokat – akik a zöldhatáron keresztül érkeznek Horvátországba -, az opatováci sátortáborba irányítják, ahol regisztrálják őket, majd rövid időn beül vonattal és buszokkal elszállítják a magyar határra.

A migránsok számára kialakított folyosó Magyarország felé továbbra is rendben működik, azon híresztelések ellenére, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal közös határát – mondta hétfőn Ostojic.

MTI