Bizakodásra ad okot, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely nemcsak a szavak, hanem a cselekedetek szintjén gondolkodik egységes nemzetben – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke kedden Kishegyesen a XIV. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján.

Hozzátette, hogy a vajdasági magyar politikának a magyar kormány támogatása mellett hosszú évek után Szerbiában is van olyan partnere, amelyik elfogadja, és attól függetlenül, hogy milyen kicsi a magyarság vagy a magyar érdekeket képviselő párt, megbecsüli és egyenrangú partnerként kezeli azt. Felhívta a figyelmet: a VMSZ célja az április 24-i választásokon az volt, hogy megőrizze a magyar érdekképviseletet Szerbiában, és ez sikerült. Úgy fogalmazott: „a kisebbségi politikában nincsenek könnyű csaták, csak nagy csaták vannak”. 
    
Pásztor István kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a Szerb Haladó Párttal (SNS) lép koalícióra, ez a párt partnerként fogadja el a VMSZ-t, és a magyar párt által megfogalmazott igényeket igyekszik teljesíteni. „Azért vagyunk a kormánykoalíció részei, hogy azokat a nemzetpolitikai célokat, amelyeket megfogalmazunk, nagyobb eséllyel tudjuk megvalósítani” – szögezte le. Emellett nagyon fontos, hogy a szerb és magyar kormány között is szoros a kapcsolat, illetve olyan mértékben esnek egybe a két kormány érdekei, mint korábban szinte soha – fűzte hozzá.
    
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évben a magyar kormány 21 milliárd forintot fordított nemzetpolitikára, az idei évben a tervek szerint 30-31 milliárdot, és a következő évben is hasonló összeget tud erre a célra fordítani.
    
Az államtitkár ismertette azokat a programokat, amelyeket 2010 óta valósított meg a magyar kormány, illetve a nemzetpolitikai államtitkárság. Ide sorolta az egyszerűsített honosítási eljárást – amelynek nyomán több mint 818 ezren adtak át honosítási kérelmet, és több mint 770 ezren már állampolgársági esküt is tettek -, a szavazati jogot, a tematikus éveket – amelyek keretében a külhoni óvodások, a kisiskolások, a felsősök, a szakiskolások, illetve a fiatal vállalkozók jutottak támogatáshoz -, valamint minden olyan intézkedést, amely a szülőföldön való megmaradást segíti elő.
    
Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke a labdarúgó Európa-bajnokságon elért eredményekre utalva azt hangsúlyozta: a magyar válogatott el tudta érni, hogy a 15 milliós magyarság egy nemzetként tudott szurkolni. 
    
A magyar nemzetpolitika utóbbi éveiről azt mondta, 2010-ben a magyar kormány felismerte, hogy sok a tennivaló Magyarországon. A 2010 előtt időszak a nemzetpolitika szempontjából „jégkorszak” volt, amelynek negatív csúcspontja a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás volt, amikor nem sikerült megszerezni a kettős állampolgárság megadásához szükséges támogatást. 
    
A nemzeti összetartozás bizottságának elnöke hozzátette: a Kárpát-medencére egységes térként kell tekinteni. Hozzátette, hogy fontos irányváltás történt, amikor a magyar kormány már nemcsak a kultúra és az oktatás, hanem a gazdaság területén is támogatni kezdte a külhoni magyarságot, hogy segítse szülőföldön való megmaradását és boldogulását.
    
A Vajdasági Szabadegyetem öt napja alatt főleg a fiatal vállalkozókkal, illetve a vállalkozásindítás, a vállalkozásfejlesztés és az innováció lehetőségeivel foglalkoznak.
    
A rendezvényen a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, együtt gondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg. A szakmai előadásokat minden nap beszélgetések, viták, csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik, emellett pedig este a Dombos Fest nevű összművészeti fesztivál is várja a résztvevőket. 
    
A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló vajdasági magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. A rendezvény egy-egy napján átlagosan 150 hallgató vesz részt.

(MTI)