A Fidesz szerint a Buda-Cash-brókerbotrány nem történhetett volna meg a korábbi MSZP-s többségű parlament törvénymódosításai nélkül.

A nagyobbik kormánypárt vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke pártja nevében ismét felszólította a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), kártalanítsa a DRB-bankcsoport – a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került – összes ügyfelét.

A Fidesz azt kéri, az MSZP árulja el, hogy a kormányzásuk idején nagy becsben tartott brókercég vezetői hova tüntették el az emberek pénzét. Megjegyezték: a Buda-Cash immár a második szocialista brókerbotrány.

Közölték: 2004-ben azért váltották le Szász Károlyt a pénzügyi felügyelet éléről, hogy „a brókerek ismét szabadon garázdálkodhassanak”. 2004-ben törölték el az évenkénti ellenőrzés kötelezettségét, 2009-ben csak ötévenkénti helyszíni ellenőrzést írtak elő a brókercégeknél, és 2010 májusában a kormányváltás előtt sürgősen lezavarták a Buda-Cash helyszíni ellenőrzését, hogy az új kormány számára rendben lévőnek tűnjön minden – tették hozzá.

A közlemény szerint a Bajnai-kormány a Buda-Cash korábbi vezetői közül kormánybiztost, MÁV-vezérigazgatót és miniszteri kabinetfőnököt nevezett ki. A magyar embereknek választ kell kapniuk arra, hogy a Bajnai-kormány ezen vezetői tudtak-e a Buda-Cashnél lezajlott csalásokról, és segítettek-e a pénzek eltüntetésében – írták a közleményben.

MTI