Pert vesztett egy 69 éves holland férfi, aki azt kérelmezte, hogy születési dátumát változtassák 20 évvel későbbire.

Emile Ratelband (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

Emile Ratelband 1949. március 11-i születési időpontját 1969. március 11-re kérte módosítani, hogy életkora miatt ne diszkriminálják álláskereséskor vagy párkereső oldalakon. A változtatás szerinte hasonló ahhoz, mint amikor valaki transzneművé nyilvánítja magát.

Az ügyével foglalkozó arnhemi bíróság hétfőn elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy a holland törvények életkor alapján határoznak meg bizonyos jogokat és kötelezettségeket, mint például a választójog vagy az iskolalátogatási kötelezettség, és ha elfogadnák Ratelband kérelmét, értelmetlenné válnának az életkori követelmények.

A bíróság elismerte, hogy létezik a társadalomban egy olyan trend, hogy az emberek tovább érzik magukat fittnek és egészségesnek, „de ez nem elfogadható indok egy személy születési dátumának megváltoztatására”.

A kérelmezőnek nem sikerült meggyőznie a bíróságot arról, hogy hátrányos megkülönböztetésben van része az életkora miatt, másfelől egy ilyen diszkrimináció ellen másképp is fel lehet lépni, mint a születési időpont megváltoztatása – tették hozzá.

Ratelband azzal érvelt, hogy a kora miatt diszkriminálják álláskereséskor és a Tinder online párkereső oldalon is. „69 évesen korlátokba ütközöm, 49 évesen viszont új házat vehetek, új kocsit vezethetek, több munkát vállalhatok. Ha a Tinderen beírom, hogy 69 éves vagyok, nem kapok választ. Ha 49-et mondok, ezzel az arccal fényűző helyzetben leszek” – mondta.

Azzal is igyekezett alátámasztani az igényét, hogy orvosai szerint egy 45 éves testében él, saját magát pedig „ifjú istennek” írta le. Tavaly a közösségi médiában számolt be arról a pillanatról, amikor a tükör előtt állva elhatározta, hogy perel a fiatalításért: nem azért, mintha félt volna az öregedéstől, hanem mert a legtöbbet akarja kihozni az életből olyan sokáig, amíg csak lehet.