Az állatkertek világában ritkaságnak számító aranyhasú mangábé született október 22-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a kölyköt már a nagyközönség is láthatja.

Fotó: MTI/Kovács Attila (szerk.)

Fotó: MTI/Kovács Attila (szerk.)

Az aranyhasú mangábék a Madagaszkár-házban és a hozzá tartozó kifutóban láthatók. Mostanában főként a belső, fűtött férőhelyen lehet találkozni velük, ahol a kicsi születése miatt egy ideiglenes kordont állítottak fel az üvegfal előtt, de ez nem akadályozza meg az állatok megfigyelését – közölte a fővárosi intézmény pénteken az MTI-vel.

Az aranyhasú mangábé (Cercocebus chrysogaster) az óvilági majmok, ezen belül a cerkóffélék közé tartozó faj, amely Nyugat-Afrikában, a Kongó-medence sűrű erdőségeiben őshonos. Mivel élőhelyük a kutatók számára nehezen hozzáférhető, valamint rejtett életmódot folytatnak, nincs információ a vadonbeli állomány pontos nagyságáról. Csak az vehető bizonyosra, hogy a faj egyedszáma csökkenőben van. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által kidolgozott, a veszélyeztetettség mértékét kifejező kategóriarendszerében a faj az adathiányos besorolást kapta. 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az aranyhasú mangábéknak mind a tartása, mind a szaporítása több évtizedes múltra tekint vissza. Az elmúlt évtizedekben a városligeti intézmény egyike volt annak a három állatkertnek (San Diego és Wuppertal mellett), ahol rendszeres és jelentős számú szaporulat volt. A most született kölyökkel együtt jelenleg 5 aranyhasú mangábé él Budapesten, ez ma a legnagyobb létszámú állatkertben bemutatott csapat ebből az állatfajból.

Az állatkertek világában az aranyhasú mangábé igazi ritkaság. A világ több ezer állatkertje közül mindössze 12 állatkertben láthatók aranyhasú mangábék, összesen 27 egyed. Ezzel a majomfajjal tehát még az óriáspandáknál is ritkábban lehet találkozni állatkerti körülmények között.