Fotó: shutterstock, illusztráció

A hungarikumok a magyarság legmegbecsültebb értékeit jelenítik meg mindenki számára – mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, a Vajdahunyad várban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum területén lévő Anonymus kávéház és hungarikum bolt megnyitóján kedden.

Hozzátette, az étterem és az ajándékbolt is abban a szellemiségben jött létre, hogy a minőségi magyar termékeket és ételeket népszerűsítse, valamint könnyen elérhetővé tegye a magyaroknak és a külföldieknek.

A földművelésügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, ünnepnap a kávéház és a bolt megnyitása, mert újabb helyen ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyarság csúcsteljesítményeivel.

Kifejtette, a Hungarikumok gyűjteménye válogatott értékeket tartalmaz, amelyek letéteményesei a magyar hagyományok megőrzésének, a nemzeti önbecsülés megtartásának. Hozzátette, 67 hungarikum tartozik a gyűjteménybe, például az agár- és élelmiszergazdaság, az egészség és életmód, az épített környezet, az ipar és a vendéglátás területéről.

Közölte, a Magyar értéktárba 157 érték tartozik. Tizenkilenc megyei értéktár van ma Magyarországon és több mint 1000 települési értéktár jött létre több mint 1500 megyei értéket és mintegy 7000 települési értéket tartva nyilván.

A miniszter beszélt arról is, hogy néhány éve jöttek létre azok a jogszabályi feltételek, amelyek megnyitották az utat a kézműves kistermelői élelmiszer-előállítás előtt. Ma Magyarországon több mint 12 ezer kézműves élelmiszer-előállító dolgozik. Ők a régen elfeledett ízektől a legmodernebb előállítású élelmiszerekig szinte a teljes élelmiszer-palettát kínálják a vásárlóknak – mondta.

Hozzátette, mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy a magyar élelmiszerek minél magasabb feldolgozottságúak legyenek. Az élelmiszerek feldolgozottsági foka érzékelhetően emelkedett a kivitelben is, 2016-ban 66 százalékkal haladta meg 2010-es szintet – mondta a miniszter.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója elmondta, a Vajdahunyad vára román stílusú épületegyüttesében lévő kávéházban és hungarikum boltban megvásárolhatók a magyar agrárium legkiválóbb termékei.

Wolf Diána, az Anonymus Kávéház és Rendezvényközpont Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta, a hat éve zárva lévő korábbi Anonymus étterem felújítása több tízmillió forintba került. Havonta a mintegy 80 beszállító 8 ezer termékére 12-15 millió forintot költenek, a kínálatban van Szegedi őrölt paprika, téli szalámi, akácméz, csabai kolbász, illetve Puskás Ferenc relikviák, az étteremben pedig megkóstolható a karcagi birkapörkölt is.

MTI