Fotó: MTI/EPA

Egymillió dollárt (280 millió forintot) ajánlott egy környezetvédő szervezet a pápának, aki a pénzt az általa kiválasztott jótékonysági szervezeteknek adhatja, ha a nagyböjt alatt nem eszik húst és tejterméket.

Fotó: MTI/EPA (archív, illusztráció)

A pápának szóló ajánlat egy nemzetközi kampány része, amelyet számos híresség, köztük Paul McCartney is támogat. A kampányolók arra hívják fel a figyelmet, hogy az állattenyésztésnek nagyobb hatása van a globális felmelegedésre, mint a teljes globális közlekedés okozta karbonemissziónak, emellett az állattenyésztés vezető oka az erdőirtásnak és a biodiverzitás csökkenésének. A kampány a farmokon tartott állatok szenvedéseire is hivatkozik.

A Million Dollar Vegan elnevezésű csoport a kampány keretében szólította meg Ferenc pápát, hogy a március 6-tól április 21-ig tartó nagyböjt idején mondjon le a húsról, és ezzel segítsen a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az összeget a Blue Horizon Nemzetközi Alapítvány, egy amerikai nonprofit szervezet ajánlotta fel. Elgondolásuk szerint, ha a pápa elfogadja, és hat hétre vegán lesz, az összes katolikus követheti példáját, aminek akkora hatása lenne, mintha a Fülöp-szigetek egy évig nem bocsátana ki üvegházhatású gázokat.

A pápának szóló petíciót a környezetvédelemért kampányoló 12 éves Genesis Butler levele kísérte, amelyet 15 ország újságjai vettek át. A levél felhívta a pápa figyelmét: nagy pazarlás, hogy az állatokat olyan gabonával etetik, amely emberi fogyasztásra is alkalmas.