Személyes levélben kért elnézést Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó férje tíz nappal ezelőtti autóbalesetének sérültjétől.

Képernyőfotó: ITV News, twitter

Forrás: twitter.com

Az idén 98 esztendős Fülöpöt a királyi család kelet-angliai téli rezidenciája, Sandringham közelében érte a baleset január 17-én, amikor Land Rover Freelander terepjárójával a helyi főútra próbált kihajtani, és eközben összeütközött egy Kia személyautóval.

A herceg maga vezette a Land Rovert, amely felborult. II. Erzsébet királynő férjét a helyszínre érkező többi autós segítette ki az oldalára dőlt kocsiból.

Fülöpnek nem esett baja, de a másik kocsi egyik utasának, a 45 éves Emma Fairweathernek eltört a csuklója, a Kiát vezető 28 éves nő a térdén szenvedett könnyebb vágásos sérüléseket.

A Kia személyautóban utazott egy kilenchónapos kisfiú is, ő azonban nem sérült meg.

A Sunday Mirror című vasárnapi brit laphoz eljutott személyes levelében Fülöp mélységes sajnálkozásának ad hangot a balesetben általa játszott szerepért, jóllehet azt nem írja le konkrétan, hogy őt terhelné a felelősség. 

A balesetet a herceg azzal magyarázza, hogy bár jól ismeri a kereszteződést, ahol az ütközés történt, a délutáni időpontban már alacsonyan járó nap azonban elvakította, így nem vette észre a közeledő másik járművet, és ennek következményei miatt komoly lelkiismeret-furdalás gyötri.

Fülöp herceg külön is mélységes sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy Emma Fairweather a balesetben töréses sérülést szenvedett, és gyors felépülést kívánt a sérültnek.

A levelet az edinburghi herceg kézzel írott „Fülöp” aláírással látta el, hivatalos címeinek mellőzésével.

Az udvar szóvivője elismerte, hogy a levél valós, de a Sunday Mirror érdeklődésére további kommentárt nem fűzött az ügyhöz.        

Az agg herceg számára már a baleset másnapján Sandringhambe szállítottak egy másik Land Rovert a királyi család garázsából, és Fülöp azonnal ismét a volán mögé ült – ám  elfeledkezett a biztonsági övről, és több lapban is fotók jelentek meg, amelyeken világosan látszik, hogy az öv becsatolása nélkül vezet.

A területileg illetékes Norfolk megyei rendőrség szóvivője – Fülöp nevének említése nélkül – közölte, hogy a rendőrök beszéltek „a gépjármű vezetőjével”, akit „megfelelően megfogalmazott tanácsokkal” láttak el a biztonsági öv becsatolásának fontosságáról.

Fülöp hercegre a baleset miatt – ha megállapítják felelősségét – további rendőrségi intézkedések is várhatnak, az ütközés után kiadott rendőrségi közlemény szerint ugyanis a baleset körülményeit a személyi sérüléssel járó közúti balesetekre vonatkozó szabályok alapján vizsgálják, és a hatóság „meghozza a vizsgálati eredménynek megfelelő intézkedést”.

Fülöp és felesége, az idén 93 esztendős II. Erzsébet királynő is rendszeresen maga vezeti autóját, ha vidéken tartózkodnak és nem hivatalos programra tartanak. Mindkettőjüket rendszeresen lehet látni járművezetés közben a Londonon kívüli királyi rezidenciák – Windsor, Sandringham, Balmoral – környékén.

Amikor Barack Obama volt amerikai elnök és felesége 2016 áprilisában, Obama hivatalos londoni látogatása során felkereste a királynőt és férjét a windsori királyi rezidencián, a parkban leszálló helikoptertől a kastélyig vezető úton az akkor 95 esztendős Fülöp vezette az uralkodót és az elnöki házaspárt szállító autót.