Ritka durián gyümölcsfajta termését árulják darabonként 14 millió rúpiáért (276 ezer forintért) egy indonéz nagyváros bevásárlóközpontjában.

Képernyőfotó: theguardian.com

Képernyőfotó: theguardian.com

A délkelet-ázsiai vásárlók körében népszerű, penetráns szagú gyümölcsből elképesztően magas ára ellenére eddig kettőt vettek meg a nyugat-jávai Tasikmalaya vásárcsarnokában – számolt be róla a Kompas.com hírportál.

A hír nagy feltűnést keltett az indonéz városban, ahol a havi minimálbér kétmillió rúpia (39 ezer forint). A portál szerint a vásárlók szelfiznek a sárgadinnye nagyságú, aranysárga színű, drága gyümölcsökkel.

A ritka gyümölcsöket két kitűnő duriánfaj keresztezésével nemesítette egy pszichológus végzettségű 32 éves indonéziai férfi. A helyi termelő szerint a J-Queen elnevezésű fajtát csak háromévente lehet szüretelni, és az egyes fákon legfeljebb húsz gyümölcs terem.

A farmer által nemesített duriánfajta teljesen gömbölyű, eltérően a többi duriánvátlozat hagyományos, ovális alakjától. Íze állítólag egyedi, a mogyoróvajra emlékeztet. 

A portál szerint a helyi duriántermesztők sem ismerik az új fajtát. Egy kendali gazda elmondta, hogy tudomása szerint a legdrágább duriánfajta a kumbokarno, amelyet darabonként 15 ezer-200 ezer rúpiáért (300-4000 forintért) árulnak.