A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte a First Global Challenge nevű nemzetközi robotépítő verseny fődíját Washingtonban.

Fotó: shutterstock.com

A kétnapos versenyen 150 ország diákjai vettek részt. A budapesti csapat Európát képviselte, Magyarország képviseletében a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium csapata indult, ők a középmezőnyben végeztek.

Az első alkalommal megrendezett robotépítő versenyen számos különdíjat is átadtak, az eredményeket a szervezők a Facebookon és a verseny hivatalos oldalán közzétett videóban hozták nyilvánosságra.

A fődíjas budapesti csapat mögött a legfontosabb kategóriában a második helyen Lengyelország, a harmadikon Örményország csapata végzett.

A Fazekas RoboTeam tagjai Kurucz Márton, Molnár-Sáska Zsófia, Fey Mihály, Martinák Zalán, Umann Dávid és Hervay Bence voltak, a diákokat Karsai Zsuzsa és Koren Balázs készítette fel a versenyre.

A balatonalmádi csapatban Bikki Gergely, Bóka Ádám, Lami Szilvia, Ipkovich Ádám, Hujber Ákos, Gyimesi Norbert és Győri Csanád szerepelt, felkészítő tanáraik Kanyó Péter és Simon Orsolya voltak.

A verseny témája a tiszta víz, a vízgazdálkodás volt. A csapatoknak a szervezők által küldött alkatrészekből kellett felépíteniük és beprogramozniuk egy olyan robotot, amely eltávolítja az ivóvízben lévő szennyeződéseket. A versenyről közzétett videók szerint a robotoknak egy tesztpályán a kék és sárga golyók közül a sárgákat kellett kiválogatniuk, ezek jelképezték a szennyeződéseket, míg a kék golyók a tiszta vizet.

MTI