Angela Merkel német kancellár politikából való visszavonulása újabb jeleként elbúcsúzik a Facebook-fiókjától. „Ismeretes Önök előtt, hogy már nem vagyok a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, s ezért bezárom Facebook-fiókomat” – közölte Merkel pénteki videóüzenetében.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A kancellár beszélt arról is, hogy tevékenységét továbbra is nyomon lehet majd követni a német kormány Facebook-oldalán, vagy az Instagram üzenetküldő szolgáltatáson.

Több mint 2,5 millió felhasználó lájkolta eddig a német kancellár oldalát, amely a 64 éves kereszténydemokrata politikusnő munkássága mellett személyes információkat is tartalmaz, így például az, hogy Richard Wagner német zeneszerző és a brit Beatles együttes kedvencei közé tartoznak. A mikroblogon osztotta meg azt az információt is, régóta arról álmodik, hogy egyszer a transzszibériai vasúttal Moszkvából Vlagyivosztokba utazzon.

Merkel megelőzte európai szövetségesét, Emmanuel Macron francia elnököt, akinek Facebook-oldalát 2,3 millióan követik, s jócskán túlszárnyalja Theresa May brit miniszterelnök 503 ezer követőjét a közösségi oldalon.

Angela Merkel október végén jelentette be, hogy befejezi pártvezetői tevékenységét, a kormányfői tisztséget pedig legfeljebb a hivatali ciklus végéig, 2021 őszéig tartja meg és utána visszavonul a politikából.

Búcsúvideójának feltöltését követő percekben különböző nyelveken, válaszbejegyzések százai özönlötték el mikroblogját. Az üzenetek jelentős része a kancellár 2015-ben hozott döntésével foglalkozott, amellyel megnyitotta Németország határait a szíriai menekültek százezrei előtt.