Negyed évszázada küldték az első sms-t

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Boldog karácsonyt”. Ez állt abban a rövid szöveges üzenetben, amit 1992. december 3-án egy 22 éves programozó, Neil Papworth küldött el kollégájának, Richard Jarvisnak - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Éppen negyedszázada, hogy a „short message service” megjelenése forradalmasította az infokommunikációt, ma pedig már elképzelni sem tudjuk az életünket a szöveges üzenetküldő rendszerek használata nélkül.  

Neil Papworth első sms-ének címzettje Richard Jarvis, a Vodafone akkori igazgatója volt, és bár Papworth még számítógépről küldte a rövid szöveges üzenetét, Jarvis már a mobilkészülékén fogadta azt. 

Az első sms-ek terjedelme korlátozott volt: eredetileg csak 160 karakter fért egy üzenetbe, és a szöveges üzenetek érkezését kezdetben hangjelzés sem kísérte – ezt a kényelmi funkciót csak 1993-ban építették bele a rendszerbe. 

Az sms és a ma már ennél is népszerűbb adatalapú szöveges üzenetküldő rendszerek azóta jelentősen átformálták a mindennapjainkat és a kommunikációnkat is. 

A KSH legfrissebb adatai szerint 2017 harmadik negyedévében 477 millió sms-t küldtünk el, míg az mms-ek száma ugyanebben az időszakban 6,2 millióra emelkedett – az előbbi 4,7, az utóbbi 16 százalékkal haladta meg az előző év ugyanezen időszakának adatait. 2017 harmadik negyedévében a mobil adatforgalom 85 százalékkal, összesen 39 ezer terabyte-ra nőtt.  

További infokommunikációval kapcsolatos adatok a KSH rövidesen megjelenő Távközlés, internet, televízió-szolgáltatás 2017. III. negyedév című kiadványában érhetőek majd el. 

(demokrata.hu)