A thaiföldi barlangban rekedt gyerekek kimentésében segédkező brit búvárok, a tavalyi nagy-britanniai terrortámadások sérültjein segítő mentősök és rendőrök, valamint az angol futball élvonalának sztárjai szerepelnek a brit uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek listáján.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén.    

Az idei újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listája 1057 nevet tartalmaz. A kitüntetettek 70 százaléka helyi közösségében végzett munkájáért veheti át az uralkodó által adományozott címet. A kitüntetettek 47 százaléka nő.

Közöttük van Twiggy, vagyis Lesley Hornby, az 1960-as évek máig legendás szupermodellje, aki később színésznőként és énekesnőként is komoly sikereket aratott. Twiggyt, aki jövőre ünnepli 70. születésnapját, a lovagi rang női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító rangra emelte az uralkodó.

A Sir előnév használatára feljogosító lovagi rangban részesült Michael Palin, az ugyancsak legendás Monty Python társulat egykori sztárja, aki az elmúlt évtizedekben világutazó dokumentumfilmesként is maradandót alkotott. A magas kitüntetéssel II. Erzsébet királynő a 75 éves Sir Michael ez utóbbi tevékenységét ismerte el. Palin a Monty Python első tagja, aki lovagi rangban részesül.

Nem feledkezett meg az uralkodó az angol labdarúgó-válogatott váratlanul jó idei világbajnoki szerepléséről sem. Gareth Southgate szövetségi kapitány a Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE), Harry Kane csapatkapitány – aki hat gólt lőtt az oroszországi VB-n – a Brit Birodalom rendjének tagja (MBE) címet viselheti szombattól.

Southgate-nek nem ez az első elismerése: a Londont délnyugatról északkelet felé átszelő 71 kilométeres Piccadilly metróvonal Southgate nevű állomása júliusban két napig a Gareth Southgate nevet viselte. A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) ezzel tisztelegett a válogatott által az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon elért eredmény előtt, amely messze felülmúlta a várakozásokat. Anglia a harmadik helyezésért vívott meccsig jutott, és bár ezen 2-0 arányú vereséget szenvedett Belgiumtól, így is ez volt évtizedek óta az angolok legjobb világbajnoki szereplése.

Magas kitüntetésekben részesítette II. Erzsébet királynő azokat a brit búvárokat is, akiknek a nyáron kulcsszerepük volt tucatnyi gyermek kimentésében egy elárasztott thaiföldi barlangból. A 12 fiú és futballedzőjük 17 napot töltött a barlangban, egy szárazon maradt keskeny sziklaperemen, mire a brit búvárok megtalálták őket.

A királynő a brit búvárcsapat több tagját az MBE rangra emelte, annak a két búvárnak pedig, aki elsőként ért a barlangban rekedt gyerekekhez és edzőjükhöz, a bátor, önfeláldozó helytállásért adható egyik legmagasabb polgári elismerést, a György medált adományozta.

Hasonlóan magas kitüntetésekben részesült számos orvos, kórházi ápoló és rendőr, aki a tavalyi nagy-britanniai terrortámadások után segített a sérülteken.

Tavaly öt terrormerényletet hajtottak végre Nagy-Britanniában, négyet Londonban, egyet Manchesterben. E támadásokban összesen 36-an haltak meg. A legsúlyosabb a manchesteri terrorakció volt, amelyet egy popkoncert helyszínén követett el egy öngyilkos iszlamista merénylő. A terrorista testére erősített pokolgép 22 embert, köztük hét gyermeket ölt meg.