Az indiai kormány jövőre kemény választási küzdelemnek néz elébe, ezt megelőzően azonban olyan ellenféllel kell szembenéznie, amely van olyan ravasz, mint bármely politikai riválisa; komoly fenyegetéssé váltak ugyanis az újdelhi hivatalokban garázdálkodó rhesusmajmok csoportjai.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A makákók nagy felfordulást okoznak azzal, hogy ételt és mobiltelefonokat is kikapnak az ember kezéből, de bundás betörőként is terrorizálják az indiai főváros és térségének lakóit.

A majmok gyakorlatilag megszállták az újdelhi parlament és a kulcsfontosságú minisztériumok térségét, kezdve a kormányfő hivatalától a pénzügyi és a védelmi tárca épületéig, nemcsak a köztisztviselőket riogatva.

„Gyakran csennek ételt a járókelőktől, néha meg az ablakokon bemászva iratokat és dokumentumokat tépnek szét” – számolt be a kellemetlenségeket okozó majmokról Ragini Sarma, az indiai lakásügyi minisztérium egyik munkatársa.

A parlament téli ülésszakának kezdetére tekintettel novemberben az indiai képviselőknek körlevélben adtak tippeket a majomtámadások elkerülésére. Ezek között szerepel például az, hogy nem szabad a makákókat ingerelni, de nem ajánlatos szemkontaktust sem létesíteni velük, s végképp rossz ötlet, ha valaki egy anyamajom és kicsinye közé keveredik.

Az indiai városok robbanásszerű növekedése kiszorította természetes élőhelyükről a rhesusmajmokat, amelyek így városi környezetben kénytelenek ennivaló után kutatni. A hindu többségű Indiában számosan tisztelik és etetik is az állatokat, amelyekről úgy tartják, kapcsolatban állnak Hanumánnal, a majomfejű és -farkú félistenséggel.

„Ez a társadalmi-vallási hagyomány az etetéssel ördögi kört teremtett” – mondta Asmita Sengupta, ökológia kutató.

„Hozzászoknak, hogy etetik őket, és ezzel elveszítik félelmüket az embertől” – mutatott rá a tudós. Sengupta hangsúlyozta: „Aktívan kutatnak további étel után, s ha nem etetjük őket, agresszívvé válnak”.

Narendra Modi indiai miniszterelnöknek is meggyűlt a baja a makákókkal, amikor 2015-ben internetet akart bevezettetni Váránaszi városába. Terveit azonban a Gangesz folyó partján lefektetett optikai kábeleket megrágcsáló majmok százai szabotálták el. Amikor pedig Barack Obama volt amerikai elnök látogatott abban az évben Újdelhibe, a városvezetés seprűnyéllel és csúzlival „felfegyverzett” embereket fogadott fel a majmok ellen.

Egynémely találkozó ember és makákó között tragikus véget ért. 2007-ben majmok lökték le otthona erkélyéről újdelhi akkori polgármester-helyettesét, S.S. Bajvát a halálba. A múlt hónapban pedig egy 12 napos csecsemőt ragadott el és ölt meg egy majom Agrában.

Mivel védettséget élveznek, a majmok rendkívüli mértékben elszaporodtak Újdelhiben és a környező indiai államokban, populációjukra vonatkozóan azonban nem állnak rendelkezésre hivatalos becslések.

India számos stratégiához folyamodott már a majomfenyegetés elhárítására. Több éve a nagyobb testű fekete langurokat vetették be, hogy elriasszák a makákókat. Ez a gyakorlat azonban abbamaradt, amint betiltották a langurok fogságban tartását.

A hatóságok négy éve egy részben sikeres megoldásra bukkantak. Felfogadtak 40 férfit, akik langurnak öltözve rikoltozással próbálták elriasztani a majmokat.

„Majomriasztónak hívjuk őket, és szerződéses munkavállalók” – mondta egy névtelenséget kérő indiai köztisztviselő. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a stratégia csak részben vált be, mert a rhesusmajmok bár a rikoltozást hallva elmenekülnek, de ahogy a majomkosztümös férfiak elmennek, már vissza is térnek.