Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. Az orvosok azonban hangsúlyozták, hogy az eljárás nem alkalmas minden ilyen beteg kezelésére – számolt be róla a BBC News.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Mintegy száz, szklerózis multiplexben szenvedő beteget vontak bele abba a nemzetközi vizsgálatba chicagói, sheffieldi, uppsalai és Sao Paoló-i kórházakból, amelynek során az őssejtterápia hatékonyságát kutatták. A betegek mind a szklerózis multiplex visszaeső típusában szenvedtek, amikor az új tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek, és azokat javulási időszak követi.
    
A vizsgálat időközi eredményét a Csont- és Csontvelő-transzplantáció Európai Társaságának éves konferenciáján hozták nyilvánosságra Lisszabonban.
    
A pácienseket két csoportra osztották: az egyik csoportot őssejtterápiával kezelték, a másikat pedig gyógyszerekkel. Az első csoport immunrendszerét az őssejtbeültetés előtt rákgyógyszerekkel rombolták le. Az őssejtbeültetéshez a páciensek saját véréből és csontvelőjéből vett őssejteket használták. Ezeket nem érintette a szklerózis multiplex, és újjáépítették az immunrendszert.
      
Egy évvel később az őssejtterápiával kezelt csoportból csupán egy páciens mutatott visszaesést, míg a gyógyszerrel kezelt betegek közül 39 állapota rosszabbodott.
    
Átlagosan három év után 52 páciens közül három (6 százalék) állapota rosszabbodott, míg a kontrollcsoport 50 betege közül harmincé (60 százalék).
    
Az őssejttel kezelt betegek fogyatékossága csökkent, míg a gyógyszeres csoport tünetei rosszabbodtak.
    
A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy az őssejtbeültetés hatékonyabb az elérhető legjobb gyógyszereknél. „A neurológiai szakemberek szkeptikusan fogadták ezt a kezelést, de ezek az eredmények meg fogják változtatni a véleményüket” – mondta el Richard Burt vezető kutató, a Chicagói Északnyugati Egyetem tudósa.
    
John Snowden, a sheffieldi Royal Hallamshire Kórház vér- és csontvelő-transzplantációs igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon izgatottak az eredmények miatt, hiszen azt jelzik, hogy ez az eljárás segíthet olyan pácienseken, akik rezisztensek a gyógyszeres kezelésre.
    
A sheffieldi kórház neurológusa, Basil Sharrack a BBC-nek elmondta: noha ez egy időszaki elemzés, mégis ez a legjobb eredmény, amelyet bármilyen szklerózis multiplexszel kapcsolatos vizsgálatban látott.
    
A vizsgálatban részt vett egyik női betegnél 2010-ben, 28 éves korában diagnosztizálták a kórt. A betegség miatt előfordult, hogy fel sem tudott kelni és egy időre kerekesszékbe kényszerült. Kognitív gondolkodását is befolyásolta a betegség, úgy érezte, ködbe borult az agya, félreolvasott szavakat és nehezére esett a beszélgetés.
    
2015 októberében végeztek rajta őssejtbeültetést és ma már teljesen egészséges. Egy évvel a beültetés után férjhez ment, egy hónapja született meg kislánya.
    
A transzplantáció költsége, mintegy 30 ezer font (10,6 millió forint), ugyanannyi, mint néhány szklerózis multiplex elleni gyógyszer éves adagja – írta a BBC News.
    
Az orvosok hangsúlyozták, hogy az őssejtterápia nem alkalmas minden szklerózisos beteg gyógyítására, a kezelés kimerítő lehet, kemoterápiára van szükség, valamint néhány heti elkülönített kórházi tartózkodásra.

(MTI)